Thursday, June 28, 2012

KEMBALI BERMOTOSIKAL

Setelah kehilangan kancil kesayangan, gua kembali bermotosikal ke tempat kerja.
Banyak juga kelebihannya bermotosikal ni ye...

Antara yang gua sempat kaji adalah:
1) Tidak perlu gusar tentang kesesakkan lalulintas. Menjimatkan masa di jalan raya.
2) Tidak perlu membayar tol. Al-maklumlah, kotaraya KL ni mmg dipenuhi dengan lebuhraya canggih yang lebar namun tetap sesak. Kalau berkereta akan guna lebuhraya NPE & SMART utk ke ofis. Kira-kiranya macam ni {(RM1.60+RM1.60+RM2.00) x 2 (pergi balik)}x 20hari = RM208.00. Wow!!!Jimat....
3) Kadar penggunaan petrol yang agak minima berbanding kereta. Isi RM5.00 boleh guna dalam 3 hari. Seminggu RM10.00. Maka sebulan dalam RM40.00. Wow!!!gua mampu menjimatkan RM260.00 sebelum.
4) Kadar maintanance yang juga murah. RM100.00 dah boleh kasik servis power tip top...
5) Road tax RM4.00 (kalau buat di POS Malaysia la)....

Pun begitu, sepanjang pengalaman gua bermotosikal satu masa dulu banyak juga kekurangannya. Antaranya ialah:
1) Peratusan terdedah kepada insiden kemalangan sangat tinggi, walaupun penunggang adalah seorang yang berhemah dijalanraya. Betulkan?
2) Hujan!! kena berteduh dulu..
3) Tak dapat la gua nak dengar Salleh Yaakob, Kak Engku, dan Keril di SINAR Pagi....huhuhuhuhuh....

Pun begitu, pilihan di tangan anda...:)

Tuesday, June 26, 2012

RESEPSI ADINDA TERCINTA...24 JUNE 2012

Ahad yang lalu bersamaan 24 June 2012, telah berlangsung majlis perkahwinan satu-satunya adindaku yang tercinta, Siti Nuraya dan pilihan hatinya, Sahidon. Sempat juga gua tembak satu dua gambar. Majlis diadakan berkonsepkan gotong royong kampung...Seronok tapi sedikit penat...

Tahniah buat adinda tercinta...moga bahagia, murah rezeki dan panjang umur...moga kekal hingga ke akhir hayat...aminnnnnnnn







Monday, June 18, 2012

SATU PAGI DI PAGI JUMAAT....

Satu pagi di pagi jumaat...
Cuacanya tenang...cuma jerebu melanda...
Gua kelihatan segak dari jauh...
Melangkah macho menuju ke parking kereta...

Setibanya di parkir...gua mengeluarkan remote kereta...
Gua menantikan bunyi yang biasa...
Cit..cit..cit..cit...
Mula bermain di minda...
Pun begitu...ia tetap tidak muncul tiba...

Gua mula gelabah...
Rosakkah remote ini???
Gua semakin hampir ke tempat parkir...
Ehhhhh!!!! mana???...mana??mana???

Dipendekkan cerita...
Kereta gua telah dicuri jumaat lepas....
Syukur Alhamdulillah....
Moga yang mencuri sihat hendaknya....

Wednesday, June 13, 2012

KESEORANGAN DI OPIS - Part 2

Kali ini gua lebih gagah...
Pengalaman disapa makcik jajan telah mengajar gua....
Wuduk time maghrib masih sah...ke gua dah terkentut...entah....
Bacaaan doa, ayat kursi, dan tiga qul...Ok!! Done....

Tiba-tiba...

Gua terfikir....

Apa ke"loser" gua masih di opis.....
Dah2...balik2...walaupun bukan malam jumaat...gua harus pulang segera...
Arghhhhh....gua bawak baki ke hadapan (balance b/f) malam jumaat ke malam ini...

Tuesday, June 12, 2012

KESEORANGAN DI OPIS....

Satu hari gua diopis...jam menunjukkan 10 malam...
Gua mula seram...pandang kiri pandang kanan, semua orang sudah pulang...
Sedang gua asyik menekan papan kekunci...
Tiba-tiba...

Krekkkk...krekkkk...kruissss...kruissssss....kreeeekkkkkkk

Gua runsing...hati mula gundah gulana....

Tiba-tiba gua disapa..
"Kau tak balik lagi ke arif?"......
Cehhhhh!!!!....makcik ni buat saspen gua je...
Kalau ye pun nak stock up jualan jajan jgn la bagi gua seram sejuk...

Untuk pengetahuan, makcik yang sapa aku tu ada buat part time jualan makanan ringan di opis...selalunya malam2 dia akan stock up jajan untuk jualan esok hari...saspen...

Cis...cis...cis...sambil gua mengunyah 2 paket kacang goreng yang baru dibeli dari makcik jajan.......