Monday, December 29, 2008

sentuhan rohani 1

ade disebutkan di dalam kalam suci yg berbunyi seperti berikut (aku tak ingat la surah dan ayat yg keberapa)...sape2 yg ingat please komen k...

"wa lan tarda ankal yahuddu wa lan nasara hatta tattibiu millatahum"....

yg paling menyedihkan sekarang ni...umat kite sendiri menghina dan mencaci agama...apekah????

Friday, December 19, 2008

Once Upon a Time = EDISI Cabut Gigi

Hah...masih ingat lagi kenangan ni...bunyi gerudi gigi di kelas sebelah yang mengerikan...kad berwarna hijau @ merah yang mengandungi data2 keupayaan gigi seseorang...nurse2 yg ayu..ade yg pakai baju warna putih n ada plak yg warna biru (yg baju biru tu pangkat tinggi sket kot)hehehe...

Semasa kecilku..aku seorang yg sangat pembersih..gigi sentiasa dijaga rapi...tiba waktu yg ditetapkan terus aku gosok gigi...makanan manis??mmg aku tak suke..kalo aku suke pun eskrem malaysia..tu pun perisa asam boi...tak manis kan?? berus gigi dan diriku sudah terlalu sinonim..ibarat isi dan kuku...aur dengan tebing..dan kacang lupakan kulit (ehhh!!!ni edisi lain nye pepatah la)...namun aku masih tidak mengerti..selalu sahaja aku gagal dalam saringan ujian gigi...ade saje yg berlubang...iskhhhh...aku rase kan (ni agakkan aku je)..nurse tu saje je kantoikan maklumat gigi aku supaya die dapat bermesra dengan lebih lanjut lagi...yela...korang pun tau aku comel mase kecikkan!!..heheheh

Pagi tu semua murid satu mawar diarah berkumpul...ade dua orang nurse datang membawa kad2 berwarna merah @ hijau...satu persatu name kedengaran terpacul dari mulut nurse2 tu..aku mula gelabah...tak keruan...hiba...berdoa habis2an (hanya doa makan dan penerang hati je yg aku tau mase tu)...huhuhhu...dan kerana itu namaku disebut jua...kenapa la aku tak hafal lagi doa tolak bala mase tu..huhuh

Kami diarah pegi kesatu bilik yg telah disetup khas...perghhhh..bunyi mesin gerudi membuatkan jiwa kentalku goyah...satu persatu murid dipanggil...bermacam reaksi terhasil..ade yg menangis...ada yg pura2 gagah...dan ada juga yg menasihati kawan lain..

Tiba2 namaku dipanggil...aku diarah duduk di kerusi yg kelihatan agak selesa untuk melayarkan mimpi...kemudian kelihatan seorang doktor gigi wanita yg agak ayu menuju kearah ku.."bukak mulut dik"...kata doktor tu...setelah abis diperiksa...aku disahkan mempunyai dua gigi yg berlubang yg harus ditampal...seraya doktor berkata.."jgn takut ye...takde pape pun"...dan dengan selamba aku membalas.."kalo doktor kat sini..lautan api pun saye tak takut..heheh"...doktor itu kelihatan tersipu2 malu kerana sikapku yg romantik dapat dikesan dari awal persekolahan lagi...

Aku terus dikerjakan..dibius...diwelding..dan macam2 lagi...jarum bius tu..mak aihhh...besar gile...kini selesailah operasi mewelding gigi..aku lega dan terus saje pulang ke kelas...

Aku melabuhkan diri kekerusiku dikelas...duduk saje..terus aku disinggahi oleh rakan2 sekelas ibarat semut yg laparkan gula..maaf ye kawan2..yg datang tu sume budak2 pompuan...geng2 lelaki semua duduk dibucu kelas dan memandangku dengan penuh perasaan marah...dengki..dan cemburu...well...best looking man always win...hahaha..."sakit tak arip"...tanya Yana dengan penuh perasaan ingin tahu..."emmmm...tak sakit pun"..aku menjawab dengan penuh selamba...."perghhhhhh...hebat la ko"...tambah Nasha (nama ini aku tipu je)...dengan pertanyaan ini tamatlah edisi blog kalo ini dengan konklusi yg nyata jelas yakni aku hebat...hahahaha

Nota kaki : aku masih teringat lagi doktor tu...sape la kawin ngan die kan?...untungnye..ble servis gigi free...hehehe....

Tuesday, December 16, 2008

ade mase suke...ade mase duke...

16 December 2008.......

sedih????

Kecewa???

blaming yerself???

geram????

marah????

tak puas hati????

macam sampah????

macam XXXX????

pura2 cool????

anda pernah ade perasaan macam ni?...semuanye negative kan?...tula perasaan aku arie ni...takpela...kene reverse back and get the spirit again....harghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......

Monday, December 15, 2008

Edisi salah teranta sms....

hah...anda semua pernah tersalah menghantar sms?...atau anda sendiri menerima sms yg sebenarnya bukan ditujukan untuk anda?..apakah perasaan orang yg tersalah menghantar sms?...malu?...bangga?...kecewa?...menjadi bahan bualan?...dan macam2 lagi...

hari ini tepat jam 1.04 tghari, aku menerima sms yg amat mengejutkan...berfrasakan seperti berikut:

"ok yang...will buy 4 u! i want u! sussssss!"...situasi penghantarnye sedang menjamu big mac kegemaran bersama kami semua (waktu lunch la ni)...aku tergamam..adakah die gay?...aku terpikir sejenak...inikah dunia akhir zaman?....rupe2nye die tersalah anta sms yg sebenarnye ditujukan untuk awek kesayangannya.....aku lega..maklumlah...aku kan masih teruna...:)

aku percaya...cerita beliau tersalah menhantar sms bakal menjadi bahan bualan ramai untuk tempoh mase yg agak panjang...hehehe...best2...nasib ko la fakhri...heheheh

Notakaki: dulu aku pernah dapat sms dari linda onn...mati2 die ingat aku fahrin ahmad...aku blushing buat kali ketiga dalam blog ni...hahahah...asik2 cite fahrin ahmad je...nasib la....huuhuhhu

Tuesday, December 9, 2008

Ruangan cube teka bersama ERIC the DECOrian

Anda bijak bistari?...apekah ini..bijik2 berwarna kehitaman...banyak digunakan dalam masakan...emmmmm...ape ye?...

Sunday, December 7, 2008

Renungan sebentar.....Bukit Antarabangsa

bile dipikirkan...adakah semua yg berlaku disebabkan natural disaster...emmm..pikir2 kan...banyak hikmah2 dan nasihat disebaliknye untuk direnungi...

mungkin sudah tiba masenye mesej2 disampaikan untuk manusia berfikir sejenak..

Nota kaki : bile tgk berita tv3 aku ckup tak puas hati...ade gamba YM Sultan selangor melawat..ditemani oleh azmin dan khalid ibrahim...tapi yg asik kuar name najib n PakLah..kenapa perlu berat sebelah...emmmmmm

Friday, December 5, 2008

erti pengorbanan....aildiladha..

Allahuakbar..allahuakbar..allahuakhbar!! gema takbir yg biasanye kedengaran dua kali setahun (raye pose n raye haji)..syahdu...sedih..gembira...jiwa semarak perjuangan...teringat fahrin ahmad (pekejadah plak!!)..macam2 perasaan mase tu...namun anda mempunyai pilihan muktamad yg mane satu....

Kengkawan yg senasib tidak dapat pulang ke kg halaman..marilah kite menghidupkan aidiladha di Villa Wangsa Melawati...byk aktiviti2 mengubat jiwa lara diadakan..pertandingan FIFA'08...menonton astro..menulis blog...menari bersama artis jepun..dan macam2 lagi...

Jamuan disediakan oleh Chef Paiseh..terkenal dengan masakan ala pantai timur..terutama megi masak lemak ikan tenggiling...sedap dan enak...

Dandanan rambut oleh Chezzo...yg tidak patah selagi dumbbell di jinjing erat...chef pun main dumbbell gak skali skala..:)

Notakaki : aku sedih!!!!!!!!!!!!!!!!arghhhhhhhhhh...byk keje........fahrin ahmad pun balik kampung gak agaknye (amat diperlukan untuk menumbangkan lembu)...

Thursday, December 4, 2008

Once Upon a Time = EDISI malas mengaji...

Bismillahirrahmanirrahim...alif di atas aaa, baa di bawah bii..taa di depan tuuu...ingat tak kecik2 dulu...kena blaja muqadam...then dah abis muqadam naik pangkat blaja Al-Quran..indahnya hidup mase tu..malam2 pas maghrib berkumpullah ramai2 untuk blaja kalam Allah yg tersirat seribu satu pengajaran dan hikmah untuk diamalkan oleh umat manusia...

Ibuku seorang guru mengaji...so umah kitorang akan dipenuhi ramai bebudak yg ingin mengaji..slalunya pas magrib la..sudah menjadi kebiasaan ibuku akan mengajar bebudak lain ni dulu....takde plak kelibat FAHRIN AHMAD..yg ade cume MAWI la sekali dua tu..heheh..(jgn plak korang percaya)..pastu baru la turn kitorang adik beradik plak...bukan ape..senang la nak belasah kitorang.lagi2 kalo tersalah baca..mengantuk plak..perghhh..pilihannye...tali pinggang @ rotan..takde talian hayat plak tu..hehehehe

"Bismillahirrahmanirrahim...wad..wad...wad.."..."ape wad2..."..terus rotan hinggap di betis adikku yg no 4.."wadduha!!"..kata ibuku membetulkan bacaan..perghhh..aku yg kat belakang ni terketar2..terus training before mengadap...mintak2 malam ni aku selamat la....walaupun di skola kemerduan suaraku sering diperkatakan dan MAWI selalu sahaja aku tewaskan...namun ketika berhadapan dengan ibuku..memang selalu kantoi...ade saje...tajwid salah la...bacaan salah la..cume pitching je yg perfek..heheh (yg ni betul2 la aku tipu)...

Tibe2 suasana menjadi senyap seketika...kami terkesima.."Uda mane?"...tanye ibuku..."tak tau"..jawab kami...laaaa...rupenye2 ade plak sorang adikku takde..tak balik lagi dari bermain bola sepak petang tadi.."iskhhhh...memang nak kena ni.." bisikku didalam hati...

TUK!!TUK!!TUK!!..."assalamualaikum!!"..kedengaran seseorang memberi salam..macam kenal je suara tu.."andak!! pegi bukak pintu"..seru ibuku...lantas bergegas la beliau menyelak pintu yg terkunci rapat...emmm...kelihatan kelibat adikku baru sampai umah.."pukul bape baru nak balik umah ni??..ayam pun pandai balik reban..dah tak reti2 nak mandi..ngaji..semayang!!"..kata ibuku dengan nada C minor..belum major lagi tu...adikku buat muke selamba...masuk bilik..

Kelihatan ibuku agak berang..terus je die masuk bilik kami..kedengaran gema suara yg agak menakutkan..tiba2..ibuku keluar dari bilik kemudian masuk kembali dengan membawa guni di tangan...laaaaaa...rupenye2 adikku diikat kat dalam guni..perghhh...coollllll...

Nak tau pe jadik...adik aku diletak di tepi sungai malam tu didalam guni..tula akibatnye kalo malas mengaji...:)...malam dalam kul 12 baru la adik ku diselamatkan oleh ayah...pening kepala mamat tu..muke plak sembam bercucuran air mate..pastu..masing2 tobat tak nak malas ngaji...

Nota kaki : walau setinggi mane pun kite disisi manusia, namun inilah basic2 yg perlu ade dalam hidup...jgn ditinggalkan kalam Allah ni..inilah panduan untuk umat manusia tak kire siapa...peringatan ini lebih untuk diri aku dan fahrin ahmad....:)..nway..i luv u mom..so much...

Monday, December 1, 2008

Once upon a time = EDISI disengat lebah

Lebah?...sejenis serangga yg jika diamati dan dikaji secara serius bole mendatangkan hikmah dan keinsafan...komuniti lebah yg kukuh..sentiasa tolong menolong...taat dan setia kepada ratunye sebagai ketua negara (dalam komuniti manusia aku lebih cenderong kepada prinsip Hang Jebat)...namun begitu aku pun pernah insaf setelah diajar oleh lebah2 (hehehe...)

Satu pagi minggu yg hening..sekali lagi aku dan partner kegemaran yakni cousinku telah mengatur satu rancangan untuk melastik burung di hutan...ramai yg tak sedar bahawa aktiviti melastik dapat melatih seseorang untuk sentiasa accurate, sabar, opportunist, dan lain2 lagi...hingga nak diceritakan kehebatan skill melastik kami..aku pernah melastik seekor lalat hingga kepaknye cedera lantas tidak mampu terbang lagi..(yang ini kalo korang percaya gak tak tau la aku nak cakap ape..hehehe)

Setelah berjaya meloloskan diri dari ibuku pada pagi sabtu yg hening...aku segera rendezvous ngan sepupuku...berbekalkan sepatah lastik seorang (kire cam senapang la gune sepatah ni), dan beberapa butir batu (kire cam peluru la guna butir), kami melangkah masuk ke dalam hutan yg hanye sekangkang kera dari rumah...bunyi unggas, burung2, mergastua membuatkan kami gembira...kelibat beruk2 dari sungai pun kelihatan juga...(namun beruk2 ni dah serik nak kejar kami...surrender gak makyeh2 ni..heheh..yela..Usain Bolt la katekan)...pun begitu kelibat babi hutan yg kehitaman tidak kelihatan..maybe diserang lelah/asma yg teruk kot (refer cite kat bawah kalo nak tau..hehehe)

Aktiviti tetap diteruskan...pinggggg!!!...tumbang seekor merpati...pinggggggg!!...tumbang plak ayam hutan...pinggggg!!!..tunduknye seekor beruk...(perghhh...kalo bercerita nampak cam senang je nak melastik..padehal..nak kena sekor binatang pun belum tentu..hahah)...

"Oittttt...ko nampak tak ape tu?...besa gile..." seruku kepada cousinku..."ahah la..nampak cam sarang lebah je..." jawap sepupuku...tanpa ragu2 aku segera mereload batu...piungggggggg...aku melepaskan tembakan kearah sarang lebah tu.."oittttt...ko gile pe rep...arghhhhhhh!!!...iskhhhhhhh!!lari2!!"...belum sempat sepupuku menasihatiku rupe2nye kami telah diserang...bukan seekor...tapi satu sarang tu..ape lagi berlari2 lah kami cube meninggalkan lebah2 itu...larian ala Usain Bolt kami tidak dapat menyaingi kelajuan lebah2 tu...korang tak caye?...cube korang suh Usain Bolt lumbe ngan lebah..sure die kalahnye....

Berguling2, berlari, dan bermacam lagi dicuba untuk menhindarkan sang lebah...namun semua tak berhasil..."oittttt!!...kolam2" seruku kepada cousinku..debusssssss!!!akhirnye kami terjun kedalam kolam dan sang2 lebah tidak lagi menyerang...yg canggih tu siap ble petik batang daun betik wat saluran udara masa menyelam tu...hahaha..cam hampeh je...

5 minit berlalu...kelibat sang2 lebah tidak lagi kelihatan...kami memberanikan diri keluar kedarat...wa cakap lu..banyak gile kena sengat..siap ble cabut sengatan lebah tu...

Setelah dislow talk oleh ibuku...kami dihantar ke rumah nenek untuk berubat...tak tau la apa ramuan nenek aku tu..tapi bisa dan bengkak lebah kelihatan segara surut setelah diapplykan ubat ke seluruh tubuh..perghhhh..mmg hebat org kampung ni..buat ubat ntah pakai ape2 je..

Nota kaki : Sejak hari tu aku taubat...taknak melastik sarang lebah lagi..tapi aktiviti lastik mende2 lain tetap diteruskan...hehehe...fahrin ahmad pernah melastik tak?..faizal husin?..sofea jane?...emmmm...que haidar?...aku rase die ade melastik dalam ladang kelapa sawit ngan normah damanhuri...heheh...betul tak azrie?