Friday, November 28, 2008

Once upon a time = EDISI mandi sungai

Korang penah mandi sungai?...mase kecik2 dulu...takkanla tak penah...yela...as a pure and truely village boy..aktiviti mandi manda di sungai teramatlah sinonim....yela...zaman2 early 90'an mane nak ade wet world ke, famosa world resort ke, sunway lagoon ke...zaman tu kalo dapat gi zoo pun dah kire handal..bole buat modal cerita dalam kelas untuk sebulan...heheheh

Ni nak dijadikan kisah...aku dan cousin seperjuangan telah berpakat untuk menakluki sungai rambutan (name sungai kat kg aku)....perjalanan ke sane memakan mase lebih kurang setengah jam berjalan kaki...namun kerna dek dikejar babi hutan berwarna kehitaman dan separuh masak..kami berjaya menyingkatkan perjalanan ke 15 minit...pecut habis tu...ada la ala Usain Bolt..kalo diasah bakat kami ketika itu...mahu Malaysia menang emas dan perak di Olimpik Beijing (sah2 la aku dapat emas...kan ni blog aku)...tapi ape nak buat..salah Majlis Sukan Negara...hehheheh

Setelah penat meninggalkan si babi hutan kehitaman itu...kami meneruskan perjalanan....halangan seterusnye kami bertemu sekumpulan beruk yg nampaknya ganas..untuk menyatakan hasrat untuk berbaik2 kami telah melontar batu2..kayu2..dan ape sahaja yg boleh dicapai ke arah mereka...maklumlah...untuk berbaik2...namun hasrat kami itu disalah ertikan oleh mereka...kami dikejar plak oleh makyeh kelabu itu..kami pun ape lagi pecutla...sekali lagi larianku ala2 abdul rahman koyakuty kali ni(pelari malaysia yg femes zaman tu...yela..sebab stamina dah abis mase kena kejar si babi hutan tu..namun ble la takat nak dapat emas sukan sea..ni kan blog aku...heheheh)...

Setelah penat berlari dan memecut kerana uninvited creature...kami akhirnya sampai ke destinasi idaman..namun...kami hampa...air sungai telah berubah warna...tidak lagi jernih..seakan2 warna teh tarik kat warung jalan ampas...aku sedih...walaupun begitu aktiviti mandi manda, terjun tiruk, terjun 2 1/2 summersault dan renang berirama tetap diteruskan....

Nota kaki : sungai itu berubah warna warna kerana di ulunya ade projek padang golf...hingga kini semakin banyak sungai dicemari...sedih kan....takde la suara hilai ketawa dan senda gurauan kedengaran di sungai...emmmm...fahrin ahmad penah mandi sungai tak?...aku pun tak tau...tapi yg pasti faizal husin penah training silat kat tepi sungai...tidak dilupakan juga sofea jane (jeng jeng jeng...zalehaaaaaaaaa....)

Thursday, November 27, 2008

Once Upon a Time = EDISI Cita2

Cita-cita? Mase kecik2 dulu ketika kite semua bersekolah di sekolah rendah ini adalah antara topik hangat yang sering dibualkan. Setiap daripada kita mesti pernah ditanyakan perkara ni...btul tak?..ada yang nak jadik polis...posmen...cikgu...askar...tentera udara yg paling macho skali...hehehe...aku ada satu cerita yg agak hambar tentang diriku bila ditanyakan pasal cita2 ni..kite layannnnnnnnnnn (macam farah fauzana dalam melodi tu)...alamak..kantoi aku layan melodi....

Tempat kejadian : Kelas 1 mawar
Tahun kejadian : 1989 (exact tarikh mane aku nak ingat...ape kejadah aku nak ingat...hahah)

Cikgu Normala : Ok murid2 (mase tu panggil murid2 lagi belum pelajar), hari ini cikgu nak tanye bile dah besar nanti kamu semua nak jadi ape?...hah kamu..nak jadik ape?

Murid A : Saye nak jadik askar cikgu...(dah agak dah..tu la cite2 yg paling femes)

Cikgu Normala : Emmmm...bagus...kenapa?

Murid A : Sebab saye nak defend (mungkin exact kejadian die tak sebut "defend"..yela sekola kampung..mane nak terer english...bahasa jawa ble la) negara cikgu..

Cikgu Normala : Bagus2...hah..kamu plak nak jadi ape?

Murid B : Saye nak jadik posmen cikgu...(belum sempat cikgu tanye die dah sambung) sebab ble bawak motor laju2 cikgu...pastu ble ngurat2 awek (ni aku tambah je...kecik2 mane pandai nak ngurat lagi)

Cikgu Normala : (terdiam sebentar...tak tau nak komen bagus ke tak)..hah..kamu plak arif..ape cite2 kamu?

Aku la tu : Saye nak jadik...emmmm...emmm...komunis cikgu...

(Seketika kelasku terdiam n terkesima lantaran mendengar keganasan cite2 aku tu...disertai dengan kalimah ishtigfar dari mulut cikgu aku)

Cikgu Normala : Astafgfirullah al-azim...kenapa plak?

Aku la tu : Yela cikgu...komunis kan pakai topi yg ade banyak bintang...kalo banyak bintang kan bagus....(aku merujuk kepada exercise2 homeworkku yg unggul dipenuhi bintang2 berkerlipan).

Terus topik cita2 ditukar kepada latihan matematik asas menambah dan menolak.

Nota kaki : Cikgu tu pernah berpesan kepada aku selepas kejadian di atas...die kate komunis tu jahat (baru la aku tau)...dan juga die kate aku ni tak sesuai jadi komunis (yela komunis kan ganas dan brutal...aku plak ada la iras2 adik2 comel dalam tom tombak, cume tat time mane ade rancangan tu..kalo tak sure tiap2 minggu muke aku..hahahah)..in addition die cakap in future aku ble jadik artis (dah agak dah...ntah berapa ramai yg cakap cam tu)...cume mase tu aku tak minat la..yela...fahrin ahmad tak wujud lagi...hahaha...cume aku selalu disinonimkan ngan faizal hussin mase tu - Azroy la katekan....auwwwwwwoowwwwoowww....

Monday, November 24, 2008

Edisi Hari Peperiksaan - MICPA

Jam 7.00 pg - Bangkit dari lena yg diulit intan. Paham2 la kalo dah bangun pukul 7 ni, subuh qadaan la...huhuh

Jam 8.00 pg - Memecut kancil kebanggaan, masuk jalan kuching..shitttt...jem..alamak!!! nasib baik ade Sinar FM menemani kehambaran trafik...

Jam 9.00 pg - Tibe dilokasi peperiksaan. Aku orang paling awal sampai?...iskhh...asik2 tanda soal jek...aku tidak dibenarkan memilih lokasi strategik..tempat lain dah penuh..yela..memandangkan aku orang paling sampai awal...

Jam 9 - 12 tgh - Sesi menjawab soalan...iskhhhhh.....ting tong...kruttttt kruttt (bunyi perut yg tidak dialas dengan sarapan).

Jam 11.55 pg - Alamak!!!tinggal 5 minit lagi....soalan no 4 tak jawab lagi....

Jam 12.10 tgh - Selesai berexam....pulang kerumah dengan hampa...kalo dah pulang dengan hampa faham2 la ape sebabnye..huhuhuh

Notakaki : ade ke patut pegawai penjaga peperiksaan tu tanya sejak bile aku amik paper ni...plak tu die bleh tanye aku tak berlakon lagi ke...shittt...rupenye die ingat aku ni fahrin ahmad...ade2 je..wat aku blushing lagi....

Friday, November 21, 2008

sup ekor dan telo mata

kenapa la sup ekor dan telo mata terlalu enak?...aku pun tak pasti...dalam usaha2 aku untuk menguruskan badan, aku telah menjamah menu diatas seperti yg disuggestkan oleh pakar diet...
aku pun tak percaya, tapi setelah melihat hasilnye...aku semakin kurus?...ehhhh...pehal tanda soal plak tu...

kalo korang percaya kata2 pakar diet tu korang try la..mane tau hasilnye lumayan...aku tak penah cakap k...kalo tak menjadi jangan salahkan aku...

notakaki: ramai cakap badan aku macam fahrin ahmad sekarang ni....ade2 aje diorang tu...buat aku blushing jek...

Wednesday, November 19, 2008

Kenapa PROTON sgt maju?

Hari Selasa lepas aku melaksanakan misi merepair savvy hijau epal....macam biasala...kalo nak repair kena la beli spare part...aku ape lagi, berbekalkan duit yg tak seberapa berkelanalah aku ke Glenmarie untuk melihat kalo2 ade barang2 yg bole dicari...
Sampai saje disane, aku terkedu...2 orang pekerja di spare parts room sedang melayan pc mereka..ape jadah?...dah la aku sorang je dalam kedai tu...sialan betul...ingat aku ni ape?...aku bukanlah mekanik sepenuh mase..belaja engineering pun tak penah...takat dapat A1 dalam sains tu ble la....
Aku kecewa....tak sampai 5 minit aku dalam kedai..aku terus blah mencari kedai lain...golongan malas macam ni lah yg membuatkan PROTON "duit rakyat" maju....ok chiowww...daaaaa

Monday, November 17, 2008

Adik Huda

Bile aku dah berumahtangga nanti aku inginkan cahaya mata seperti adik Huda...
Beliau seorang yg comel...namun pandai bertaranum....asik mendengar bacaan taranumnye...(facts can be verified through TV9 - Mari bertaranum)

MADAGAS-KERETA 2


Hari sabtu yg lalu aku bersama tunangku telah menonton sebuah filem lawak lucu yg seram yakni madagas-kereta 2...rase lucu, kelakar, marah, macho sering bercampur baur....paling tidak kulupa moto2 yg berbadan sasa dan berdada bidang.....

Pulang dari menonton dan setelah menghantar pulang tunangku, aku memecut kereta menuju ke persinggahan kegemaran yg terletak di "Villa WangsaMelawati". Pulang saje, aku terus lena dibuai mimpi bertemu moto2 pujaan hati...

Tepat jam 3 pagi aku dikejutkan dengan kepulangan dua orang sahabat yg baru pulang dari bermain futsal iaitu En.Ex-KPMG dan En. Bank Rakyat.......

Fikiran dan perkataanku kelu...benarkah ini realiti atau ia sekadar mimpi....Aku berjumpa moto2 pujaan hati....namun setelah diumpan dengan makanan kenduri dari TTDI aku yakin moto2 yg kusangkakan hanyelah kawanku En. Bank Rakyat....betul...takcaye tanye En. Ex-KPMG....beliau pun telah menonton Madagas-kereta 2....

Saturday, November 15, 2008

al-bidayah


AL-Bidayah bermaksud pemulaan...betul!!aku tak tipu...tak caye gi la tanye sape yg penah belajar bahasa arab...(walaupun aku bukan pelajar sekolah agama...kolej je..), at least tau la sikit2...

Namun begitu al-bidayah juga boleh dimaksudkan dengan sebuah restoran...tak caye!!!...korang gi la kat wangsa melawati..betul2 kat belakang 7e tu...