Posts

Showing posts from February, 2009

kenapa harus mengeluh...

Image
ibu selalu berpesan...jangan selalu mengeluh...kerana keluhan tanda kite seorang yg tidak bersyukur...tanda kite putus asa...juga tanda kite tewas..... tapi ade juga kajian mengatakan...keluhan dapat menghilangkan stress...keluhan juga dapat mengawal kestabilan gula dalam badan (yang ini aku takde fakta pun...main tibai je)....
ada banyak faktor yang mengakibatkan anda mengeluh...ini antara contoh2 yang aku pernah alami :
1) mengeluh ketika tewas main tennis - sebijik macam federer ketika tewas dengan nadal mase final wimbledon 2008 (saling tak tumpah wajah keluhan aku macam federer)....sebijik kan?
2) mengeluh ketika melihat result peperiksaan....3) mengeluh ketika banyak kerja....lagi2 kalo tgh peak period...4) mengeluh ketika ditibai 6-1 oleh encik paiseh ketika bermain fifa 2008...walaupun cube berlagak cool...namun keluhan semakin kuat ketika situasi permainan disiarkan diblog beliau...lahanat....5) mengeluh ketika tengah bemimpi sesuatu yg enak dan lazat(emmm..nasha!!!..hahahah) ...…

study vs. kerja.....

korang cube compare....which one is better...zaman study ke zaman kerja....

--------------------------------------------------------------------------------------------
MASA STUDI....

8.30 pg - bangun dari tido....dengan gelebahnye terus ke toilet...bersiap2 ala kadar...tanpe perlu menyeterika baju terus sarung t-shirt n jeans...nak tambah gaya pakai kasut snicker (nike ke..adidas ke...kire style abis la tu)....kalo berani pakai selipar jepun (tunggu jela makian dari lecturer @ dikejar pak gad shrek)....

8.45 pg - sampai di kelas...lewat 15 mint...seluruh mata memandang gaya kelewatan anda...lecturer menjeling hebat...

10.00 pg - sesi kelas pagi tamat...mungkin ade kelas lagi @ mungkin tunggu sesi sebelah ptg...

10.15 pg - tibe kembali di bilik (mengambil kire yg takde klas kul 10.00)...kalo ade pun kadang2 wat2 mcm takde...on PC...layan blues sambil memikirkan mase depan....(blues disini bukanlah sesuatu yg seperti anda fikirkan k)...

1.00 tgh - ajak kawan2 lepak kat kafe kuliah...disanalah…

SO YOU THINK U CAN SLEEP...finalist anda

Image
Perhatian untuk anda!!! Ini adalah peluang terakhir mereka..siapakah diantara mereka berdua bakal bergelar juara…selama berminggu lamanye, kini hanya tinggal dua perserta berentap untuk menggapai impian…siapakah diantara mereka berdua yang bakal manjadi juara,,,anda tentukan!!!. SO YOU THINK U CAN SLEEP !!!!....calon2nye adalah:
CALON ANDA YANG PERTAMA,
BIODATA
Nama: Pussycat dolah
Umur: 3 tahun mengikut kalender masihi
Kerjaya: Baskin miow2 di gerai makan a.k.a “pulau”
Nama jolokan : “the lazy cat”
Trademark: “miow2….miow2..” MEMPERKENALKAN PENCABARNYA….the one and only...
BIODATA
Nama:MIMH
Umur: Sweet “22”…cehhhh!!
Kerjaya: Auditor Berjaya…cehhhh!!
Nama jolokan : The Genius….cehhh!!
Trademark: Cehhh!
Keputusan ditangan anda….anda tentukan…siapakah yang bakal bergelar dan dinobatkan dengan gelaran….SO YOU THINK U CAN SLEEP !!!!....ayuh Malaysia…they really need your vote.....huhuhhu...

indahnya hidup ini.....

ini adalah jadual idaman hidup aku...namun sampai kini masih belum tercapai....

6.00 pg : bangun dari lena...solat subuh berjemaah bersama isteri dan keluarga tercinta (mengambil kira angan2 yg aku sudah berkahwin)

7.00 pg : pergi bejogging @ beriadah...(jogging sorang diri @ bersama isteri @ anak2 - ikut la)..

8.00 pg : bersarapan di rumah @ warong (juga bersama isteri..hehehe)

9.00 pg : bersiap untuk pergi kerja..

10.00 pg : membuka premis perniagaanku (idaman kalbu - kedai sukan, juga mengambil kira yg aku telah punya perniagaan sendiri....ntah bile ntah)

10.30 - 7.30 ptg : aktiviti perniagaan berlangsung (tanpa meninggalkan solat)

8.00 : pulang kerumah...

8.30 - 9.30 : solat isyak dan sesi mari bertaranum bersama keluarga...

9.30 - 10.00 : makan malam bersama isteri dan keluarga tercinta...

10.30 : aktiviti leisure..(menonton tv, bergurau senda, dan paham2 jela)

alangkah indah jika dapat memenuhi segala jadual diatas...huhuhuhuhuhhu

idea idea idea idea

aku takde idea...bagi la idea sket...
bagi la sekilo ke dua kilo ke...

hari2 mau tenis

sekarang aku agak gile tenis...tak tau la apsal...maybe mase kecik2 aku tak pernah memegang raket tenis...mase kecik sukan aku adalah bola...bola...dan bola lagi..:)

seawal 6 pagi aku dah bangkit...dengan sahaja aku mandi...aku terus solat subuh...dalam jam 7 pagi aku telah melengkapkan diri dengan persiapan rohani dan fizikal yang mantap...terus je rembat kancil kesayangan menuju ke court tenis...musuh ketat...en.fakhri...ni masuk kali ke 5 aku bermain tenis dalam hidup aku...

sesampai di court terus saje kami berstroking...agak kacip stroke aku dibandingkan dengan edisi sebelumnye..heheh..almaklumlah..aku tergolong dalam golongan yg agak amatur...eheheh...

perlawanan bermula..dengan servis ala2 andy roddick dan lengan nadal aku cube memenangi perlawanan..tapi malang tidak dapat dihidu...aku telah tewas dengan tie-break...takpe..ni baru 5 kali..member tu dah bertahun main..dari skola katenye..emmmm...hehe..tapi respek gak la..:)

aku mula merasakan kekacipan life yg dapat beriadah...namun…

soalan bodoh....lu orang penah tanya ustazah tak soalan macam ni....

ni cerita mase aku kecik2 dulu...aku berskola di negeri kesayangan johor darul takzim...kat sane bebudak kecik tahap comel cam aku kene skola dua sesi...satu sesi skola kebangsaan n satu lagi sesi adalah skola agama...

cerita ni mase aku darjah 4 skola agama...kirenya skola kebangsaan aku dah darjah 6...mase tu bebudak tgh kalut tution sane sini..yela...nak score upsr la katekan..aku plak kalut dengan world cup mase tu..hehehe...bebeto, romario, and roberto baggio memang idola mase tu...

satu hari aku masuk kekelas skola agama...ustazahnye...perghhhh..jgn cakap la..mmg kacip...cun gak la...aku dulu kire calon adik ipar die la...hehehe...mase tu matapelajaran "ibadah"...blaja pasal pose....n salah satu topiknye adalah "perkara2 yg membatalkan pose"....

setelah diajar semua tentang perkara2 yg membatalkan pose aku semakin keliru dengan satu perkara ni...iskhhhh...ape bende ni..sebab ape bole membatalkan pose...last2 dengan selamba aku mengangkat tangan...."ye ariff…

pukul 3 pagi by P.Ramlee

Ni ade lagu klasik dalam cite madu 3...mase tu si p.ramlee (en.jamil) ni tgh cube2 nak kacip ngan sarimah (cik rohani)...siot betul...ok k..layann... P. Ramlee : Pukul Tiga Pagi Pukul tiga pagi tidurlah intan Besok bangun lagi senda gurauan Bangun pagi-pagi hai renung ke awan Lepas gosok gigi minum kopi satu cawan Kanda pergi kerja jauh di kota Dinda jaga rumah jangan main mata Nanti petang kanda pulang Kita sembang panjang-panjang Dinda jangan bimbang... bujang Bukan mata keranjang... sembahyang ( dialog )Jam sudah pukul 3 pagi Apa lagi dinda tidurlah intan Esok dinda boleh bangun lagi Sesudah itu kita boleh bersenda gurauan Kalau bangun mesti pagi-pagi tau Jangan lupa renung ke awan Ha ha ha ha itu mesti selepas gosok gigi Selepas minum kopi satu cawan Kanda pergi kerjaJauh di kota Dinda jaga rumah Jangan main mata Nanti petang kanda pulang Kita sembang panjang-panjang Dinda jangan bimbang... bujang Bukan mata keranjang... sembahyang Itula p.ramlee....kacip sungguh...pukul 3 pagi layan bini sambil nyanyi lagu…

istimewanya hari selasa

kejadian ini berlaku sekitar tahun 2000/01...ketika itu aku masih menuntut di sebuah matrikulasi antarabangsa di pj seksyen 17....

hari selesa ketika itu memang sangat istimewa...terutama buat mereka yg aktif bersukan dan beriadah dikala petang....tidak kire bola sepak...bola tampar...hoki...mahupun konda kondi...namun aku lebih kacip dengan sepaktakraw....ini kerana lagak aksi stunt gulungan maut ala2 zabidi sarif dan hang jebat sebati dalam jiwa aku...:)...

hari selesa ketika itu amat istimewa...kuliah tamat jam 530 ptg...semua segera bergegas ke gelanggang permainan...namun asar tidak dilupakan...aku pun turut serta...dengan pantas begegas ke gelanggang sepaktakraw....

hari selasa ketika itu amat istimewa...permainan setiap pemain amat berbeza jika dibandingkan dengan hari2 lain...dari aspek kaca mata seorang pemain sepaktakraw..hari selasa masing2 seperti dirasuk...yg tidak pernah servis kuda berkuda...yg tidak pernah libas gulung menggulung..pendek kata semua orang mesti on form ket…

Kemana hilangnye interest???

Interest ini bukannya riba'....interest ni ditranslatekan sebagai minat....

Gua sudah hilang minat...gua tak keruan...

Jiwa gua kacau...gua semakin malas....

Audit.....gua semakin tak sayang same kamu....