Friday, February 27, 2009

kenapa harus mengeluh...

ibu selalu berpesan...jangan selalu mengeluh...kerana keluhan tanda kite seorang yg tidak bersyukur...tanda kite putus asa...juga tanda kite tewas.....
tapi ade juga kajian mengatakan...keluhan dapat menghilangkan stress...keluhan juga dapat mengawal kestabilan gula dalam badan (yang ini aku takde fakta pun...main tibai je)....
ada banyak faktor yang mengakibatkan anda mengeluh...ini antara contoh2 yang aku pernah alami :

1) mengeluh ketika tewas main tennis - sebijik macam federer ketika tewas dengan nadal mase final wimbledon 2008 (saling tak tumpah wajah keluhan aku macam federer)....sebijik kan?

2) mengeluh ketika melihat result peperiksaan....

3) mengeluh ketika banyak kerja....lagi2 kalo tgh peak period...

4) mengeluh ketika ditibai 6-1 oleh encik paiseh ketika bermain fifa 2008...walaupun cube berlagak cool...namun keluhan semakin kuat ketika situasi permainan disiarkan diblog beliau...lahanat....

5) mengeluh ketika tengah bemimpi sesuatu yg enak dan lazat(emmm..nasha!!!..hahahah) ...kemudian tiba2 dikejut member (inilah keluhan yg paling dashyat pernah dialami)...

p/s : namun bagitu aku asik2 terpikir macam mane agaknye keluhan dan peluhan ketika hendak menhadapai akad nikah dikemudian hari...paiseh!!!anda bagaimana???...hari sudah senja....

Tuesday, February 24, 2009

study vs. kerja.....

korang cube compare....which one is better...zaman study ke zaman kerja....

--------------------------------------------------------------------------------------------
MASA STUDI....

8.30 pg - bangun dari tido....dengan gelebahnye terus ke toilet...bersiap2 ala kadar...tanpe perlu menyeterika baju terus sarung t-shirt n jeans...nak tambah gaya pakai kasut snicker (nike ke..adidas ke...kire style abis la tu)....kalo berani pakai selipar jepun (tunggu jela makian dari lecturer @ dikejar pak gad shrek)....

8.45 pg - sampai di kelas...lewat 15 mint...seluruh mata memandang gaya kelewatan anda...lecturer menjeling hebat...

10.00 pg - sesi kelas pagi tamat...mungkin ade kelas lagi @ mungkin tunggu sesi sebelah ptg...

10.15 pg - tibe kembali di bilik (mengambil kire yg takde klas kul 10.00)...kalo ade pun kadang2 wat2 mcm takde...on PC...layan blues sambil memikirkan mase depan....(blues disini bukanlah sesuatu yg seperti anda fikirkan k)...

1.00 tgh - ajak kawan2 lepak kat kafe kuliah...disanalah terletaknye port2 untuk mencari bakal calon isteri...macam2 fesen tudung dan pakaian dapat dilihat...ade juga yg sudah beristeri...huhuhh

2.00 - 5.oo ptg - sesi kelas sebelah ptg...

5.30 ptg - bersiap sedia untuk ke padang permainan..bagi mereka yg aktif..ade juga mengambil peluang untuk tidur...membasuh baju..usha pak itam main bola...ade juga berjoging bersama awek2..dan ade juga yg rajin sambung studi...(bergantung kepada tahap kerajinan seseorang)...

7.00 mlm - balik dari padang...bermandi2an...jgn lewat mandi..nanti anda sukar untuk escape dari pihak2 tabligh...(bagi mereka yg sukar untuk terima hidayah la...hehehe)

8.00 mlm - bagi mereka yg ade awek...mungkin dinner bersama...bagi yg tiada...mungkin makan bersama kawan2...bagi yg tiada kawan...mungkin makan bersama2 abe tukang masak kat cafe ali...

10 mlm - aktiviti santai....ade yg main game PC...ade yg gemar studi..ade juga membunuh mase dengan menonton tv...ade juga bersembang kosong...macam2 aktiviti bole dilakukan...

* mase tidur bergantung kepada tabiat seseorang...walaupun esok ade kelas seawal jam 8 pg...namun tahap keyakinan mereka telah menjadikan mereka seseorang yg suke tido lewat...

* hujung bulan - poket kosong - cari siling dalam loker - tipon mak ayah - mintak fund..huhuhu
-------------------------------------------------------------------------------------------------MASA KERJA (mengambil kira yg anda bukanlah seorang auditor..uhuhuhuh)

7.00 pg - bersiap2 untuk ke opis...sarapan dan berbagai lagi aktiviti untuk persiapan diri...

8.30 pg - masuk opis...

8.30 pg - 12.30 tgh - buat kerja...(bergantung kepada kerjaya anda)

12.30 tgh - 1.30tgh - mungkin lunch...

2.00 - 5.30 ptg - mungkin bekerja

5.30 ptg - pulang dari opis kepenatan...terus mandi2....siap2

8.30 mlm - dinner...(bagi yg bujang mungkin makan di luar)...

10 mlm - tido (mengambil kira anda bujang) - sambil tangan menekap kepala memikirkan kerja yg perlu dilakukan esok pagi....

* hujung bulan- poket kosong - asik membuka laman web Maybank2U kot2 kalo gaji dah masuk....huhuhuhuhuh

Wednesday, February 18, 2009

SO YOU THINK U CAN SLEEP...finalist anda

Perhatian untuk anda!!! Ini adalah peluang terakhir mereka..siapakah diantara mereka berdua bakal bergelar juara…selama berminggu lamanye, kini hanya tinggal dua perserta berentap untuk menggapai impian…siapakah diantara mereka berdua yang bakal manjadi juara,,,anda tentukan!!!. SO YOU THINK U CAN SLEEP !!!!....calon2nye adalah:

CALON ANDA YANG PERTAMA,

BIODATA
Nama: Pussycat dolah
Umur: 3 tahun mengikut kalender masihi
Kerjaya: Baskin miow2 di gerai makan a.k.a “pulau”
Nama jolokan : “the lazy cat”
Trademark: “miow2….miow2..”

MEMPERKENALKAN PENCABARNYA….the one and only...


BIODATA
Nama:MIMH
Umur: Sweet “22”…cehhhh!!
Kerjaya: Auditor Berjaya…cehhhh!!
Nama jolokan : The Genius….cehhh!!
Trademark: Cehhh!


Keputusan ditangan anda….anda tentukan…siapakah yang bakal bergelar dan dinobatkan dengan gelaran….SO YOU THINK U CAN SLEEP !!!!....ayuh Malaysia…they really need your vote.....huhuhhu...

Tuesday, February 17, 2009

indahnya hidup ini.....

ini adalah jadual idaman hidup aku...namun sampai kini masih belum tercapai....

6.00 pg : bangun dari lena...solat subuh berjemaah bersama isteri dan keluarga tercinta (mengambil kira angan2 yg aku sudah berkahwin)

7.00 pg : pergi bejogging @ beriadah...(jogging sorang diri @ bersama isteri @ anak2 - ikut la)..

8.00 pg : bersarapan di rumah @ warong (juga bersama isteri..hehehe)

9.00 pg : bersiap untuk pergi kerja..

10.00 pg : membuka premis perniagaanku (idaman kalbu - kedai sukan, juga mengambil kira yg aku telah punya perniagaan sendiri....ntah bile ntah)

10.30 - 7.30 ptg : aktiviti perniagaan berlangsung (tanpa meninggalkan solat)

8.00 : pulang kerumah...

8.30 - 9.30 : solat isyak dan sesi mari bertaranum bersama keluarga...

9.30 - 10.00 : makan malam bersama isteri dan keluarga tercinta...

10.30 : aktiviti leisure..(menonton tv, bergurau senda, dan paham2 jela)

alangkah indah jika dapat memenuhi segala jadual diatas...huhuhuhuhuhhu

Saturday, February 14, 2009

idea idea idea idea

aku takde idea...bagi la idea sket...
bagi la sekilo ke dua kilo ke...

Sunday, February 8, 2009

hari2 mau tenis

sekarang aku agak gile tenis...tak tau la apsal...maybe mase kecik2 aku tak pernah memegang raket tenis...mase kecik sukan aku adalah bola...bola...dan bola lagi..:)

seawal 6 pagi aku dah bangkit...dengan sahaja aku mandi...aku terus solat subuh...dalam jam 7 pagi aku telah melengkapkan diri dengan persiapan rohani dan fizikal yang mantap...terus je rembat kancil kesayangan menuju ke court tenis...musuh ketat...en.fakhri...ni masuk kali ke 5 aku bermain tenis dalam hidup aku...

sesampai di court terus saje kami berstroking...agak kacip stroke aku dibandingkan dengan edisi sebelumnye..heheh..almaklumlah..aku tergolong dalam golongan yg agak amatur...eheheh...

perlawanan bermula..dengan servis ala2 andy roddick dan lengan nadal aku cube memenangi perlawanan..tapi malang tidak dapat dihidu...aku telah tewas dengan tie-break...takpe..ni baru 5 kali..member tu dah bertahun main..dari skola katenye..emmmm...hehe..tapi respek gak la..:)

aku mula merasakan kekacipan life yg dapat beriadah...namun kekacipan itu berakhir jua...aku kene g opis...huhuhuuh..skang dah pukul 2.30 pm...aku kat opis...damnnnnnnn...:)

Friday, February 6, 2009

soalan bodoh....lu orang penah tanya ustazah tak soalan macam ni....

ni cerita mase aku kecik2 dulu...aku berskola di negeri kesayangan johor darul takzim...kat sane bebudak kecik tahap comel cam aku kene skola dua sesi...satu sesi skola kebangsaan n satu lagi sesi adalah skola agama...

cerita ni mase aku darjah 4 skola agama...kirenya skola kebangsaan aku dah darjah 6...mase tu bebudak tgh kalut tution sane sini..yela...nak score upsr la katekan..aku plak kalut dengan world cup mase tu..hehehe...bebeto, romario, and roberto baggio memang idola mase tu...

satu hari aku masuk kekelas skola agama...ustazahnye...perghhhh..jgn cakap la..mmg kacip...cun gak la...aku dulu kire calon adik ipar die la...hehehe...mase tu matapelajaran "ibadah"...blaja pasal pose....n salah satu topiknye adalah "perkara2 yg membatalkan pose"....

setelah diajar semua tentang perkara2 yg membatalkan pose aku semakin keliru dengan satu perkara ni...iskhhhh...ape bende ni..sebab ape bole membatalkan pose...last2 dengan selamba aku mengangkat tangan...."ye ariff...ade ape yg tak paham??..." tanye ustazahku....

"ustazah!! berjimak tu ape??..." dengan selamba aku bertanye...

ustazah terkesima namun cube menerangkan dengan cara yg paling tertib....

Wednesday, February 4, 2009

pukul 3 pagi by P.Ramlee

Ni ade lagu klasik dalam cite madu 3...mase tu si p.ramlee (en.jamil) ni tgh cube2 nak kacip ngan sarimah (cik rohani)...siot betul...ok k..layann...
P. Ramlee : Pukul Tiga Pagi
Pukul tiga pagi tidurlah intan
Besok bangun lagi senda gurauan
Bangun pagi-pagi hai renung ke awan
Lepas gosok gigi minum kopi satu cawan
Kanda pergi kerja jauh di kota
Dinda jaga rumah jangan main mata
Nanti petang kanda pulang
Kita sembang panjang-panjang
Dinda jangan bimbang... bujang
Bukan mata keranjang... sembahyang
( dialog )Jam sudah pukul 3 pagi
Apa lagi dinda tidurlah intan
Esok dinda boleh bangun lagi
Sesudah itu kita boleh bersenda gurauan
Kalau bangun mesti pagi-pagi tau
Jangan lupa renung ke awan
Ha ha ha ha itu mesti selepas gosok gigi
Selepas minum kopi satu cawan
Kanda pergi kerjaJauh di kota
Dinda jaga rumah
Jangan main mata
Nanti petang kanda pulang
Kita sembang panjang-panjang
Dinda jangan bimbang... bujang
Bukan mata keranjang... sembahyang
Itula p.ramlee....kacip sungguh...pukul 3 pagi layan bini sambil nyanyi lagu...kacip siot...bile la turn gua nak sampai....gua skang ni pun tgh layan pukul 3 pagi...tapi bukan ngan bini...gua tgh layan keje...takde la layan sangat sebenarnye...tak kacip sungguh....:(
Tapi gua pun spesis ayat terakhir dalam lagu tu....heheheheh...

Tuesday, February 3, 2009

istimewanya hari selasa

kejadian ini berlaku sekitar tahun 2000/01...ketika itu aku masih menuntut di sebuah matrikulasi antarabangsa di pj seksyen 17....

hari selesa ketika itu memang sangat istimewa...terutama buat mereka yg aktif bersukan dan beriadah dikala petang....tidak kire bola sepak...bola tampar...hoki...mahupun konda kondi...namun aku lebih kacip dengan sepaktakraw....ini kerana lagak aksi stunt gulungan maut ala2 zabidi sarif dan hang jebat sebati dalam jiwa aku...:)...

hari selesa ketika itu amat istimewa...kuliah tamat jam 530 ptg...semua segera bergegas ke gelanggang permainan...namun asar tidak dilupakan...aku pun turut serta...dengan pantas begegas ke gelanggang sepaktakraw....

hari selasa ketika itu amat istimewa...permainan setiap pemain amat berbeza jika dibandingkan dengan hari2 lain...dari aspek kaca mata seorang pemain sepaktakraw..hari selasa masing2 seperti dirasuk...yg tidak pernah servis kuda berkuda...yg tidak pernah libas gulung menggulung..pendek kata semua orang mesti on form ketika hari selasa...

hari selasa ketika itu amat istimewa...tahap skill dan stamina setiap org aku syak agak on form ketika selasa...aku pelik....kekadang berkelip2 mata seperti kerlipan sang kelip2 di kuala selangor di kala malam...tidak pernah aku terpikir...hingga kini...kenapa?...adakah???...

ohhh ye...hari selasa ade pasar malam kat luar sana kat ss17...awek2 berciri muslimah akan ramai melalui dan melintasi hadapan gelanggang permainan...kerana itu alternatif mudah mereka untuk ke pasar malam...patut la semua on form hari selasa...siot je....tapi kengkawan pernahkah terpikir bile aku tak main takraw hari selasa..make kuranglah bilangan awek2 berciri muslimah lalu di jalan itu...perasankah anda?...atau perasankah aku?...hahahahah

Monday, February 2, 2009

Kemana hilangnye interest???

Interest ini bukannya riba'....interest ni ditranslatekan sebagai minat....

Gua sudah hilang minat...gua tak keruan...

Jiwa gua kacau...gua semakin malas....

Audit.....gua semakin tak sayang same kamu....