Posts

Showing posts from January, 2010

sedap ke ayam golek

Image
Sedap ke ayam golek begini?...episod ayam golek dicucuk seakan2 disula setelah bersedudukan dengan bukan muhrim mmg cukup menggiurkan....ditambah pula dengan perut kosong yang disertai dengan nafsu membuak2 ketika berpuasa.....
Sebenarnya...dari kecik lagi bakat experimental gua sudah terserlah.....wa pernah cuba menghipotesis cara2 memasak sesuatu dengan teknik golekan...namun harga ayam ketika zaman 90'an agak melambung tinggi, hingga dikatakan golongan atasan sahaja yg mampu telah membuatkan wa mencari alternatif lain demi untuk menjayakan jua experimanbloddytal.....
Alternatifnya adalah seperti berikut :





Hasilnya...wa hampir2 berjaya dianugerahkan Eistein' Awards oleh Jabatan Pemantauan Kanak Cerdik Bijaksana Sedunia ("JPKCS)


p/s: episod kulit biawak meletup2 ketika digolek amat menghantui wa hingga kini dan untuk selamanya.... wa banyak bersalah terhadap lu2 sekalian.....








Kalkulator bergerak....

Image
Hari tu wa lepak opis....buat keje....bila ada keje2 yg mengandungi unsur numerik wa gelabah mencari kalkulator...kalkulator wa model terbaik...model buatan jepun...nombor cukup sifat...siap ada bantuan tenaga solar kalo2 bateri dalam keadaan yang patut diganti.....

Wa sayang kalkulator wa....wa letak baik2 kat atas meja....kalo bole wa nak peluk rindu kalkulator wa setiap kali wa meninggalkannya...tapi hari tu, bile wa balik dari makan malam...kalkulator wa dah takde...mungkin beliau tak sayang wa lagi...wa sedih....wa keciwa....terbawak2 sampai ke mimpi...dalam mimpi wa jumpe kalkulator wa kat tepi tasik, bawah pokok rendang dilindungan cahaya samar2 bulan purnama...wa rindu sangat same kalkulator wa.....arghhhhhhhhhh........

Tapi hari ni wa datang opis sekali lagi....wa masih sedih berbaur kecewa kerana sikap kalkulator yang meninggalkan wa dalam keadaan hiba....tiba2 wa nampak susuk tubuh kalkulator wa di dalam celahan beg seorang member....wa mulai gumbira......"oit.....pehal …

Question of the year (2009) - intebiu kawin

Image
Kisah ini berlaku ketika wa dan bakal isteri (sekarang sudah sah) ditemuduga untuk mendapatkan kelulusan bernikah....antara banyak2 soalan yg diberi, ini yang paling buat wa terkesima dan terkedu:

Pegawai agama : "Bakal suami....sila baca surah al-fatihah dengan lunak dan merdu seperti kamu akan mengimami bakal isteri"...

Wa : "Baik ustaz....Bismillahirrahmanirrahim...................amin"....bacaan yg merdu yg disertai dengan bait2 taranum bayati dan nahwan....

Pegawai agama : "Bagus bacaan kamu...tapi jgn ingat ini sudah berakhir...ada lagi soalannya"

Wa : "Saya bersedia ustaz"....seru wa dengan yakin...

Pegawai agama : "Apa hukum bacaan ayat terakhir surah ini....ustaz maksudkan bacaan pada kalimah walad daallin".....sambil tersenyum simpul

Wa : "Errr...errrrkkkkk.....emmm.....mad wajib kot ustaz"....jawapan yg penuh ragu2 sambil mengharap ianya memenuhi skema jawapan ustaz...

Pegawai agama : "Banyaklah mad wajib kamu.....em…

barang baik.....

Image
Penat memandu...dari Seremban ke KL makan masa juga...kalo layan cite Korea bersama mrs.darling mau bole siap satu episod...walaupun template blog wa dah tak warna pink tapi masih terselit sesuatu yg pink di jiwa dan naluri wa yg tulus ni....gara2 mrs.darling...tapi lu orang jgn salah faham...muka wa pun jambu gak....

Dari seremban wa gerak dalam jam 6 ptg...wa dah pasang niat untuk layan kopi o' padu kat RNR nanti....so untuk mengabulkan niat tersebut wa pun dengan selamba bagi signal masuk RNR Seremban...toleh kiri kanan carik parking...dapat satu parking celah lori buah2an...ntah ape pesen parking kat garisan kecik2 milik motorsikal...gua pun terbabit sekali....

Belum sempat gua betul2kan seluar yg terlondeh gara2 pegi gym siang dan malam tanpa henti...tiba2 ada sorang mamat ni datang dengan selamba masukkan sesuatu dalam poket baju kemeja wa yg sarat dengan resit2 tol...."bang...angkat la henfon tu"...kata mamat tersebut...."aikhhhhh...takkan bagi percuma je?"…

Johor’s history 1989 – Hari Pertama Sekolah….

Image
Tahun 1989 penuh dengan kenangan dan imbasan2 menarik….kalo tak silap gua masa 1989 ni gua tgh rancak mendendangkan lagu2 milik search n wings seperti Isabella dan sejati….gua pernah berangan2 nak simpan satu rambut panjang macam amy mase tu…pun begitu masih tak terpikir dalam akal sanubari wa untuk meniru gaya badan sasa milik abg Awie…..

Tidak seperti budak2 kecil lain…wa tidak berskola tadika…sayu hati wa tgk budak2 g tadik lalu lalang depan umah…rase2 macam harapan wa untuk menjadi pakar bedah Orthopedik berkecai…yela…bakat2 seorang doctor mmg amat terserlah ketika wa masih kecil…setakat bedah biawak yg tgh heart attack tu biasa je…katak kentut sangkut2 pun wa ble kasik clear…emmm…

Satu hari tu ibu kesayangan bertanya kepada wa , “Anakanda, nanti anakanda ingin bersekolah dimana” tanya ibuku…..”Dimana2 pun tidak kisah wahai ibu, asalkan anakanda dapat menuntut ilmu…lagipun utlubul ilma faridatun ala kulli muslim wa muslimah”…seru gua dengan penuh yakin….lalu dengan itu ibuku memutus…

Tukar template....baik punyaaaaa,,,,

Akhirnya....

Gua berjaya menukar template bewarna pink kejambuaan kepada background hijau yg amat menyejuk mata memandang......

Walaupun gua agak terkilan kerana tidak dapat mengekalkan rentak kejambuaan yang diagung2kan selama ini....namun kerna dek peringatan dari En. Singular akhirnya dengan berat hati gua menukar ke warna yang agak ganas ala2 amuk iaitu hijau...ijoooo....mengikut kata pendekar mustar....

Dengan penukaran template blog ni, wa dengan suka hatinya mewarwarkan yang gua sudah masuk alam dewasa....

Sekian dimaklumkan

Selamat sampai ke 2010......

Sehari demi hari berlalu...kini tahun 2009 telah melabuhkan tirainya....dan tak semena2 2010 telah muncul dan hari2 yg telah berlalu telah menjadi satu sejarah untuk diabadikan di masa mendatang..........

Pastinya bila muncul tahun yg baru...pastinya azam2 untuk menjadi lebih baik telah disematkan didada setiap insan yg bertaburan di muka bumi ini.....ada yang berazam untuk menjadi lebih kaya....ada juga yg berazam untuk menjadi lebih sihat (i.e. berhenti merokok, menurunkan berat badan dll), dan ada juga yg berazam untuk melangkah ke alam kehidupan yang baru (i.e. berkeluarga dll).

Tidak kira ape pun azam yang telah ditetapkan...jika tidak ada usaha yang jitu pastinya azam tersebut sukar untuk dicapai........bila dah ada usaha pastikan ianya tidak terlerai dengan sikap hangat2 tahi ayam atau tidak beristiqamah dalam mencapai matlamat tersebut....

Bagi diri gua plak....tahun ni gua berazam untuk menjadi orang yg sempat mandi sebelum tidur....selalunya gua balik rumah lambat...dan bila si…