Wednesday, January 27, 2010

sedap ke ayam golek




Sedap ke ayam golek begini?...episod ayam golek dicucuk seakan2 disula setelah bersedudukan dengan bukan muhrim mmg cukup menggiurkan....ditambah pula dengan perut kosong yang disertai dengan nafsu membuak2 ketika berpuasa.....

Sebenarnya...dari kecik lagi bakat experimental gua sudah terserlah.....wa pernah cuba menghipotesis cara2 memasak sesuatu dengan teknik golekan...namun harga ayam ketika zaman 90'an agak melambung tinggi, hingga dikatakan golongan atasan sahaja yg mampu telah membuatkan wa mencari alternatif lain demi untuk menjayakan jua experimanbloddytal.....
Alternatifnya adalah seperti berikut :





Hasilnya...wa hampir2 berjaya dianugerahkan Eistein' Awards oleh Jabatan Pemantauan Kanak Cerdik Bijaksana Sedunia ("JPKCS)



p/s: episod kulit biawak meletup2 ketika digolek amat menghantui wa hingga kini dan untuk selamanya.... wa banyak bersalah terhadap lu2 sekalian.....








Sunday, January 24, 2010

Kalkulator bergerak....

Hari tu wa lepak opis....buat keje....bila ada keje2 yg mengandungi unsur numerik wa gelabah mencari kalkulator...kalkulator wa model terbaik...model buatan jepun...nombor cukup sifat...siap ada bantuan tenaga solar kalo2 bateri dalam keadaan yang patut diganti.....

Wa sayang kalkulator wa....wa letak baik2 kat atas meja....kalo bole wa nak peluk rindu kalkulator wa setiap kali wa meninggalkannya...tapi hari tu, bile wa balik dari makan malam...kalkulator wa dah takde...mungkin beliau tak sayang wa lagi...wa sedih....wa keciwa....terbawak2 sampai ke mimpi...dalam mimpi wa jumpe kalkulator wa kat tepi tasik, bawah pokok rendang dilindungan cahaya samar2 bulan purnama...wa rindu sangat same kalkulator wa.....arghhhhhhhhhh........

Tapi hari ni wa datang opis sekali lagi....wa masih sedih berbaur kecewa kerana sikap kalkulator yang meninggalkan wa dalam keadaan hiba....tiba2 wa nampak susuk tubuh kalkulator wa di dalam celahan beg seorang member....wa mulai gumbira......"oit.....pehal kalkulator wa dalam beg lu?....." sound wa ganas....."hehehe...sori la riff, wa pinjam kejap"....sambil tersenyum kambing gurun yang bermastautin di Mediteranean Bumi Bertuah...ikut hati dah lame wa carik keris mengamuk ala2 Hang Jebat sambil bermandikan darah....setelah itu wa pacakkan kaki ke atas kerusi seraya berkata "siapakah yang benar....hamba ka yang benar atau Jebat ka yang benar"....petikan dari filem Hang Tuah lakonan P.Ramlee.....

p/s : jasa lu kalkulator akan wa kenang...tanpamu...wa tak mampu untuk mengira ribuan @ jutaan digit kerna wa bukanlah genius MATH....












Thursday, January 21, 2010

Question of the year (2009) - intebiu kawin

Kisah ini berlaku ketika wa dan bakal isteri (sekarang sudah sah) ditemuduga untuk mendapatkan kelulusan bernikah....antara banyak2 soalan yg diberi, ini yang paling buat wa terkesima dan terkedu:

Pegawai agama : "Bakal suami....sila baca surah al-fatihah dengan lunak dan merdu seperti kamu akan mengimami bakal isteri"...

Wa : "Baik ustaz....Bismillahirrahmanirrahim...................amin"....bacaan yg merdu yg disertai dengan bait2 taranum bayati dan nahwan....

Pegawai agama : "Bagus bacaan kamu...tapi jgn ingat ini sudah berakhir...ada lagi soalannya"

Wa : "Saya bersedia ustaz"....seru wa dengan yakin...

Pegawai agama : "Apa hukum bacaan ayat terakhir surah ini....ustaz maksudkan bacaan pada kalimah walad daallin".....sambil tersenyum simpul

Wa : "Errr...errrrkkkkk.....emmm.....mad wajib kot ustaz"....jawapan yg penuh ragu2 sambil mengharap ianya memenuhi skema jawapan ustaz...

Pegawai agama : "Banyaklah mad wajib kamu.....emmmmm"...sergah ustaz

Wa toleh kanan sambil melihat bakal isteri tertunduk2 malu ketakutan kalau2 ditanya soalan yg sama....

Agak2 korang ape jawapannya....banyak lagi rupanya yg perlu dipelajari....


p/s : ilmu itu tak terhingga luasnya ...bahkan kalo dijadikan lautan sebagai dakwat mata pena pun nescaya masih tidak mencukupi...hatta hingga diciptakan satu lagi lautan pun masih tidak mencukupi....Subhanallah...Maha Suci dan Maha Besar KekuasaanNya....

Wednesday, January 20, 2010

barang baik.....

Penat memandu...dari Seremban ke KL makan masa juga...kalo layan cite Korea bersama mrs.darling mau bole siap satu episod...walaupun template blog wa dah tak warna pink tapi masih terselit sesuatu yg pink di jiwa dan naluri wa yg tulus ni....gara2 mrs.darling...tapi lu orang jgn salah faham...muka wa pun jambu gak....

Dari seremban wa gerak dalam jam 6 ptg...wa dah pasang niat untuk layan kopi o' padu kat RNR nanti....so untuk mengabulkan niat tersebut wa pun dengan selamba bagi signal masuk RNR Seremban...toleh kiri kanan carik parking...dapat satu parking celah lori buah2an...ntah ape pesen parking kat garisan kecik2 milik motorsikal...gua pun terbabit sekali....

Belum sempat gua betul2kan seluar yg terlondeh gara2 pegi gym siang dan malam tanpa henti...tiba2 ada sorang mamat ni datang dengan selamba masukkan sesuatu dalam poket baju kemeja wa yg sarat dengan resit2 tol...."bang...angkat la henfon tu"...kata mamat tersebut...."aikhhhhh...takkan bagi percuma je?"....balas wa dengan harapan ianya menjadi kenyataan...."7 ratus je bang"...mamat tersebut bukak harga....

Dibelek2....dipusing2...diflip2...ble tahan jugak henfon ni...model Nokia E63...untuk dijadikan cerita...wa sebenarnya tak minat model Nokia...kalo CSL wa ble layan lagi...lagipun ujung bulan...perbualan kami berlanjutan hingga separuh masa kedua...mamat tersebut masih belum berputus asa...kali ni die offer wa harga RM200....dengan syarat wa trade in henfon wa....ape kejadah....ini boleh menimbulkan marah...

Tiba2 wa teringat...semalam wa baru lepas pegi gym....otot2 masih segar...gua ape lagi...gua sepak mamat tu sampai jatuh berguling2...tidak cukup ngan itu..wa angkat lori buah2an tadi, wa tindih mamat tu dengan lori...darah memancut2...usus2 bertaburan...namun wa tgk jantungnya yg terburai masih bergerak2 perlahan...nyawa2 ikan agaknya...pikir gua...gua semput sebentar lalu segera beredar untuk mendapatkan secawan kopi...untuk pengetahuan korang cerita pukul2 tu wa tambah kasik sedap...

Pernahkah korang terbabit dalam situasi begini?...sakit hati?....atau lu orang suka...barang baik?.....emmmmmmm

p/s : mahu gua lari laju2 pegi ATM withdraw duit kalo yang jualnya persis gadis ni...emmmm

Monday, January 18, 2010

Johor’s history 1989 – Hari Pertama Sekolah….

Tahun 1989 penuh dengan kenangan dan imbasan2 menarik….kalo tak silap gua masa 1989 ni gua tgh rancak mendendangkan lagu2 milik search n wings seperti Isabella dan sejati….gua pernah berangan2 nak simpan satu rambut panjang macam amy mase tu…pun begitu masih tak terpikir dalam akal sanubari wa untuk meniru gaya badan sasa milik abg Awie…..

Tidak seperti budak2 kecil lain…wa tidak berskola tadika…sayu hati wa tgk budak2 g tadik lalu lalang depan umah…rase2 macam harapan wa untuk menjadi pakar bedah Orthopedik berkecai…yela…bakat2 seorang doctor mmg amat terserlah ketika wa masih kecil…setakat bedah biawak yg tgh heart attack tu biasa je…katak kentut sangkut2 pun wa ble kasik clear…emmm…

Satu hari tu ibu kesayangan bertanya kepada wa , “Anakanda, nanti anakanda ingin bersekolah dimana” tanya ibuku…..”Dimana2 pun tidak kisah wahai ibu, asalkan anakanda dapat menuntut ilmu…lagipun utlubul ilma faridatun ala kulli muslim wa muslimah”…seru gua dengan penuh yakin….lalu dengan itu ibuku memutuskan untuk menghantar gua ke sekolah yang berhampiran sahaja….sekali lagi harapan wa yg tinggi menggunung untuk berskola di Old Trafford Primary School, Manchester, UK musnah….kalo tak mau skang ni gua tgh main lempang2 kepala dengan Ryan Giggs maupun Rooney sambil lepak gossip kat mamak ngan Sir Alex….

Seminggu sebelum mendaftar ibuku telah memutuskan untuk bersoping bersama….aku rase sungguh gembira…baju baru, seluar baru, bedak jenama sakura baru, minyak rambut Code 10 baru, stoking baru, kasut bata BM2000 je yg wa tak dapat, mak kata mahal….pun begitu wa tak kecil hati, kerana wa tau tujuan utama wa adalah untuk menuntut ilmu dan bukan untuk melaram….mak kata, muka hensem macam wa tak perlu gaya lebih2…sedikit touch up sudah cukup untuk tampil bergaya…

Hari tu wa bangun awal2 pagi…ayam pun respek gua bangun seawal itu…manakan tidak…gua yg berkokok pagi tu untuk kejut ayam2 di reban…seminggu jugaklah ayam2 belaan ayah gua demam…culture shock la katakan…gua segera membersihkan diri…pakaian semua serba baru…sarapan pun yg best2…lemping cicah sambal ngan teh o’…lama tak pekena menu2 ni…ayah gua dah stat moto..kasik enjin panas sikit…mak pula tgh menyediakan bekalan untuk wa…sesudah berjabat dan mengucup tangan ibu, wa mintak izin untuk kesekolah….tak sampai 5 minit aku dan ayah sudah tiba di perkarangan sekolah…

Wah…ramai sungguh org disini…wa pandang kiri kanan…takde pulak yg wa kenal…macam mane nak kenal…dah skola tadika pun tak…yg wa kenal hanya cousin wa yg same2 baru nak mendaftar….setelah selesai semua urusan mendaftar, wa dibawak beramai2 ke dalam kelas…nama kelas gua mmg ada gaya, kelas 1 Mawar….name guru kelas pun masih wa ingat lagi (Cikgu Normala), orgnye cantik , tapi bila rotan diketuk2 dimeja wa bisa jadi nervous….

Setelah selesai urusan menyediakan tempat duduk dikelas dan sebagainya…gua dengan tenang berjumpa ayah lalu mencium tangannya memintak izin untuk menimba ilmu…begitulah kisah tenang gua ketika first day berskola….:), sebenarnya wa tipu korang je, ayah wa terpaksa cuti keje hari tu, hahahah….dek kerana wa melalak tahap sakai takut2 kalo ayah balik…hehehe….JASAMU TETAP DIKENANG AYAH & IBU….macam mana la nanti anak wa skola plak?....emmmmmmm…harap2 ikut perangai ibunya…

* gambar memakai tie tidak applicable di skola rendah wa...

Wednesday, January 13, 2010

Tukar template....baik punyaaaaa,,,,

Akhirnya....

Gua berjaya menukar template bewarna pink kejambuaan kepada background hijau yg amat menyejuk mata memandang......

Walaupun gua agak terkilan kerana tidak dapat mengekalkan rentak kejambuaan yang diagung2kan selama ini....namun kerna dek peringatan dari En. Singular akhirnya dengan berat hati gua menukar ke warna yang agak ganas ala2 amuk iaitu hijau...ijoooo....mengikut kata pendekar mustar....

Dengan penukaran template blog ni, wa dengan suka hatinya mewarwarkan yang gua sudah masuk alam dewasa....

Sekian dimaklumkan

Friday, January 1, 2010

Selamat sampai ke 2010......

Sehari demi hari berlalu...kini tahun 2009 telah melabuhkan tirainya....dan tak semena2 2010 telah muncul dan hari2 yg telah berlalu telah menjadi satu sejarah untuk diabadikan di masa mendatang..........

Pastinya bila muncul tahun yg baru...pastinya azam2 untuk menjadi lebih baik telah disematkan didada setiap insan yg bertaburan di muka bumi ini.....ada yang berazam untuk menjadi lebih kaya....ada juga yg berazam untuk menjadi lebih sihat (i.e. berhenti merokok, menurunkan berat badan dll), dan ada juga yg berazam untuk melangkah ke alam kehidupan yang baru (i.e. berkeluarga dll).

Tidak kira ape pun azam yang telah ditetapkan...jika tidak ada usaha yang jitu pastinya azam tersebut sukar untuk dicapai........bila dah ada usaha pastikan ianya tidak terlerai dengan sikap hangat2 tahi ayam atau tidak beristiqamah dalam mencapai matlamat tersebut....

Bagi diri gua plak....tahun ni gua berazam untuk menjadi orang yg sempat mandi sebelum tidur....selalunya gua balik rumah lambat...dan bila sikap letih dan malas untuk mandi menjadikan ianya satu alasan yang kukuh untuk terus sahaja tidur......

Bagaimana dengan anda?..apakah azam tahun baru?....emmmm....moga berjaya....dan selamat beramal.....