Monday, March 30, 2015

MENJELANG GST

Topik yang sedang hangat diperbualkan...
Baik di warong kopi...
Baik ketika beratur di gerai pisang cheese bercoklat..
Baik ketika main candy crush dalam toilet (dengar suara berborak di area hand wash)
Dan dimana sahaja...ianya seperti topik wajib dan siapa tak sebut perkataan "GST" mereka diibaratkan pengguna blackberi di zaman kecanggihan Iphone 6...

Pendapat gua?

Gua cuma rasa kenaikan pendapatan gua tak selaras @ sepadan dengan charge GST iaitu 6%..
Pun begitu gua masih syukur yg gua masih ada pekerjaan...

Hakikatnya...jgn hanya pandang baju sendiri sahaja...
Sekali sekala kena juga jeling2 baju mereka2 yg berumahkan kolong, beratapkan langit, bertilamkan suratkhabar, berselimutkan udara dingin malam...perghhhh...pedihhhhh...
Jika benar GST mampu membela mereka2 ini..maka teruskanlah...
Tapi jika ianya menjadikan mereka2 ini lebih diheret kemudaratan dan kepayahan..rakyat marhaen pula dikatakan berhutang keliling pinggang...maka...pada pendapat gua..adalah satu kewajaran untuk dilihat semula perlaksaannya...

Apapun...kita sama2 membantu agar negara ini lebih selesa,...aman..tenang...nyaman...hijau...dan yang paling penting memberikan kebahagiaan kepada semua orang...


Monday, February 9, 2015

DUA RIBU LIMA BELAS ke DUA PULUH....DUA..........PULUH...

Jika diamati, kita semakin hampir dengan satu misi yg pernah diletakkan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr M satu masa dulu. Dari sesuatu yang gua rasakan sangat jauh, yang mana ketika itu gua masih anak2 kecil, pada saat gua hanya memikirkan hal2 bersuka ria...bermain bola, melompat lebih tinggi, makan tebu gigit guna gigi, dan macam2 lagi...Kini...apa yang pernah diterapkan di medulla oblongata gua suatu masa dulu, rasanya sudah semakin hampir. Jarak masanya sudah boleh dihitung dengan bilangan jari sebelah tangan sahaja.
 
Ayuh kita imbas kembali...cabaran2 yg pernah dicatatkan...untuk gua dan untuk kita semua hadapi..dan mari sama2 kita ukur..tahap manakah kita?..jika bukan secara akademik..mungkin telahan kasar juga berguna:
 
a) Challenge 1: Establishing a united Malaysian nation made up of one Bangsa Malaysia (Malaysian
                          Race).
b) Challenge 2: Creating a psychologically liberated, secure and developed Malaysian society.
c) Challenge 3: Fostering and developing a mature democratic society.
d) Challenge 4: Establishing a fully moral and ethical society.
e) Challenge 5: Establishing a matured liberal and tolerant society.
f) Challenge 6: Establishing a scientific and progressive society.
g) Challenge 7: Establishing a fully caring society.
h) Challenge 8: Ensuring an economically just society, in which there is a fair and equitable
                         distribution of the wealth of the nation.
i) Challenge 9: Establishing a prosperous society with an economy that is fully competitive, dynamic,
                         robust and resilient.

Dari cabaran satu ke Sembilan...gua rasa...gua rasa je...which is bukan berdasarkan kajian akedamik..sekadar telahan sembang2 warong kopi...gua rasa....jauh lagi...jauhhhhhh...

Walaupun gua pernah berlatih bersungguh2 menendang bola..hingga jaraknya melangkaui 0.5 marhalah...yg orang kata..."jauhnya kau tendang..hebat2"...yang kemudiannya gua balas balik pujian itu.."yela bro...usaha tangga kejayaan..Nampak mudah tapi susah.."...gua tetap rasa yg dua puluh dua puluh adalah masih jauh...

Kenapa gua berkata bergitu?...lihat sahaja berita sana sini...kita semakin tidak hormat menghormati satu sama lain...malahan hidup kita semakin diulit kegelisahan...gua dulu kalau hujung minggu mahu seluruh pelusuk kampong gua jajah...hari ini...kalau anak kita terlepas dari pintu gate rumah walau jaraknya hanya 1 meter...gelisah tu datang lain macam perginya....

Banyak lagi sudut pandang kalau ditelaah rapat2 kita pasti boleh dapat konklusinya...dari sudut ekonomi...sudut sosio ekonomi..sudut masyarakat...statistik kadar jenayah...inlation rate...bla bla bla...rasanya semua akan bagi indikasi yg kita masih jauh...@ semakin jauh?

Papepun...marilah kita sama2 berusaha untuk menjadikan Negara kita sebuah Negara yg aman dan harmoni...kalau istilah arab "Baldatun toiyyibatun...wa rabbun gharuf"...nak bagi nampak macam dengar radio IKIM fm je sebenarnye...keh keh...

Berat subjek ni..hahahaha...

Tuesday, October 28, 2014

Kejauhan...

Jarak antara Perlis dengan Johor jika dibandingkan dengan jarak rumah kita dengan masjid, mana lagi jauh?

Takut2 jarak masjid yg tak sampai 1km itu lebih jauh jaraknya disebabkan kita hanya mengunjunginya setahun sekali (itu pun kalau tak terlepas sembahyang raya).

Pesanan untuk diri sendiri...:(

Friday, July 4, 2014

KITA....

Kita…


Selagi perut mewah diisi..terkadang lupa akan mereka yang berlapar dahaga…

Kita…

Selagi rumah tersergam indah, mahligai indah bak istana…terkadang lupa akan mereka yang beratapkan langit…berlantaikan tanah…

Kita…

Kononnya bijak, otak geliga, harapan umat…terkadang lupa akan mereka…mereka yang langsung tidak berpeluang..mengenal insan bernama guru..bangunan bernama perpustakaan…atau bunyi loceng tanda tamat pelajaran.….

Kita…

Bila berkenduri..mewah makannya..diajak semua sanak saudara…sahabat handai….orang kenamaan…belum dicerita perihal Syawal…semua berlumba menjamu makan….tapi terkadang kita lupa…mereka yang bila dihulurkan sebungkus nasi pun terasa bahagia…

Kita…

Janganlah mudah lupa…ada diantara kita yang memerlukan…walau hanya sebungkus nasi..dan juga sebungkus sirap…kegembiraan mereka pasti membuatkan kita berlinang air mata….

Kita…

Janganlah mudah lupa..kerana aturan Allah tiada batasnya…dia Maha Pengatur…manakan tahu…satu hari kita pula terdampar di lorong kaki lima…hamba yang dahulunya kita hulurkan sebungkus nasi seikat sirap kini pula menghulur kepada kita….

Kita……..

Hanya hamba Allah….jangan sombong….

Tuesday, May 20, 2014

Seni...

Sesiapa yg berminat nak beli hasil karya gua ni boleh la roger...

Bidaan dimulakan dgn usd120,000 ye...hahaha...

Layan je..sebab gua boring...

Thursday, May 15, 2014

BOTAK

Satu hari..gua botakkan kepala....

Kepala yang rasa berat dan sarat dengan kepeningan yang tak sudah...rasanya sudah hampir 5 hari...

Hari itu gua tekad...

Hari itu gua licinkan kepala...

Gua bercadang untuk ke kedai bekam...

Atas nasihat orang...mereka kata bekam elok dan bagus untuk kesihatan...

Gua bingkas...pantas...tuntas...laju...

Gua tiba ke kedai berbekam seperti yang telah dijanjikan...

Gua bagi salam...

"Assalamualaikum"....

"Waalaikumussalam"...sahut tuan kedai....

"Ehhhhh...Van Diesel ke?...serupa la"....tambah tuan kedai...

Lantas..paras pening kepala ada sedikit menurun..dan baru sekarang gua tahu kenapa berbekam baik untuk kesihatan...:)

p/s: Cerita ini hanyalah rekaan semata2...

Thursday, January 30, 2014

AUNTIE CAR PARK...

Hari ini...gua ke ofis....
Jalan clear...trafik cantik...bukan sebab tak sesak...sebab gua keluar rumah lambat...
Sampai di parking...sebelum melepasi palang keramat...
Gua hulurkan RM10...seraya auntie yg jaga parking berkata:

Auntie: "Apsal kereta banyak tahi burung? Tarak basuh ke?"
Gua: "Semalam la...parking kat sini...kat ujung bawah pokok tu.."
Auntie: .........kelu seketika...."lain kali jgn parking bawah pokok...byk space kosong"
Gua: dalam hati...."ek elehhhhh!!"

Sambil mencari parking...gua tersenyum...adakah ini dikatakan meludah ke langit...terkena muka sendiri?