Posts

Showing posts from February, 2010

Secara Rasmi....

Esok wa nak wat satu acara rasmi......

Harap2 segala plan wa berjalan lancar....

Perasmian kali ini diiringi dengan 3 keping surat....

Wa tak tau lagi penerimaan orang ramai macam mane...

Harap2 esok menjadi.....

Amin....doakan la ye kawan2....

Junjungan Mulia Kekasih Allah....

Untuk sahabat2 sekalian...di ucapkan SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL (12 RabiulAwal 1431H bersamaan 26 February 2010). Semoga kita sentiasa mengingati, mengikuti dan menyambung perjuangan dan dakwah yg dianjurkan oleh junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w. Sedikit info pasal junjungan mulia: 1. Nama: Muhammad bin 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim 2· Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagaitahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka'abah) 3· Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah 4· Nama bapa: 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim 5· Nama ibu: Aminah binti Wahab bin 'Abdul Manaf 6· Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) 7· Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab) 8· Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa'diah (lebih dikenali Halimah As-Sa'diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah) Sabda Rasulullah …

Hepi Aniverseri Mak & Abah - 23 Feb 2010

Image
Di kesempatan ini, gua ingin mengucapkan selamat menyambut ulangtahun yang ke 28 buat ayah dan bonda....gua merasa sungguh terharu berbaur gembira apabila mendapat satu SMS dari bonda tercinta....."Hari ini aniversery mak dan bpk ke 28. Takde hadiah ke?"...

Sambil menitiskan air mata, gua mula menyelak2 saki baki di dalam dompet yang kelihatan amat nipis dan berbau tengik...namun begitu untukmu ayah dan bonda, akan gua lakukan apa sahaja untuk mengembirakan kalian berdua.....ada tak cadangan untuk beli hadiah apa?....kali ni kalau boleh gua nak kasik rare...bonda gua mungkin sudah jemu dengan pemberian berbentuk kain ela @ batik sarung....zaman sekarang dah tak trend berkemban sambil menyidai baju......kalau idea lu orang melampaui batas kemampuan, gua dah plan nak amik loan free interest, pinjam 5,000 bayar 50,000 punya pakej...pakej potongggggg!!

Last but not least....selamat menyambut ulangtahun yg ke 28 buat ayah dan bunda.....moga kalian berdua akan sentiasa dirahmati yg …

Meniru secara jemaah......

Image
Hari itu peperiksaan subjek sejarah bermula.....iskhhhh...bukan sejarah malaysia la....tapi sejarah islam...dalam bahasa arabnya "Islamic History".....

Wa memang tak berapa nak stendbi lagi....ulangkaji pun ala kadar...daripada sejarah zaman Nabi Muhammad s.a.w hingga ke pentadbiran zaman salafus soleh semua ada dalam silibus pengajian....tapi haram satu pun wa tak berapa nak ingat...mungkin minat wa dalam bidang kedoktoran dan kejuruteraan menyebabkan wa pandang enteng subjek ni....hakikatnya..wa salah....

Kalo ditanya siapakah sahabat yg memberikan idea untuk membuat parit semasa perang Khandak...wa memang konfiden...hehehe...lu orang tau ke?....apakah itu perjanjian Hudaibiah?...dan syarat2 yg terkandung....yg ni wa boleh goreng...tapi tak berapa nak konfiden...tapi kalo ditanya lebih mendalam...wa surrender....

Seperti biasa, wa mulakan menjawab dengan kalimah2 suci dan berselawat....sempat jugak wa berangan yg pensel wa bergerak secara ajaib menjawab soalan....heheh...wa b…

Mimpi yg bukan2....

Malam tadi wa tidur dengan penuh nyenyak diselang seli dengan bunyi siulan ala burung kelicap...merdu bunyinya...hanya mereka yg memahami seni secara mendalam sahaja dapat menghayati siulan tidur wa....

Sedang wa tidur nyenyak diulit mimpi....tiba2 wa dapat satu mimpi ngeri...mimpi yg bukan2....mimpi yg bagi wa seribu satu harapan...wa mmg selalu tak basuh kaki masa nak tidur...wa hanya amik wudhu' sambil memohon keampunan dari Maha Esa dan berdoa agar Dekonstruksi dicepatkan jodoh.....

Wa mimpi.....

Wa Nyanyi......

Wa perform.....kat bukit jalil plak tu....

Semua orang terpegun dengan performance wa....

Tiba2...satu pengumumam dibuat....wa nampak muka Faizal Hot FM....

Dia umukan wa menang AJL 2010.....ntah pape kan....

Wa bagi ucapan penutup...syukur kehadrat Maha Esa mmg wa tak lupakan (ayat stended kemenangan)...

Wa terbangun dari tidur....terus lepak depan ruang tamu...cari gitar...petik lagu "extarvaganza-bunkface" sekali...kasik padu...training untuk tahun ni punya AJL....…

Buatan Dulu2....

Image
Dulu2.......

Sekali buka...baunya pasti menyengat.....ada yg suke...ada yg benci....yg pasti, banyak kelebihannya...antaranya:

1) Pakwe2 ensem, seluar straight cut, poket seluar ada lambang batman, rambut belah tengah pasti guna ini...katanya baru terserlah gaya....

2) Kalo kena hujan, payung dibuang...katanya bende ini kalis air....

3) Sekali sikat pasti rambut tak terurai hingga ke dinihari...

4) Tak perlu pakai helmet ketika menunggang motorsikal...dengar cerita ketahannya mampu menahan daya momentum lebih dari 120mph...

5) Pemanduan kereta pasti lebih selesa....rambut tak terurai...tampil segak dan bergaya...terutama ketika melalui tol2 yg ada gadis manis didalamnya...

Tapi setiap kelebihan pasti ada kekurangannya....ada satu yg wa dapat sahkan...iaitu:

1) Jgn bersongkok jika anda mengenakannya...jika tidak...awas!!....aroma itu mampu membuat anda dibenci....

Itulah produk yg wa dah lama tak jumpe...minyak rambut Tancho....ada lagi ke skang ni?.....budak2 skola yg ensem2 pakai lagi ke?...…

Robbie William.....

Image
Satu malam yg sepi.....wa dan rakan2 menonton perlawanan bolasepak antara Spurs dan Manchester United.....scene2 lepak kedai mamak ni dah lama wa tak join....hanya berlangsung ketika zaman masih rajin menyelak buku2 berunsur ilmiah....

wa : "power siot mamat ni.....tapi apehal la die tak stay kat Liverpool"....wa memulakan perbualan....

rakan A : "ala....biasa la....die tak hepi kot kat Liverpool.....asik tak dapat first eleven je"....sampuk rakan sambil menunjukkan skill pengetahuan bola berunsur goreng....

wa: "aishhhhh (mengeluh).....kesiankan Robbie William ni...main dah power...tapi ok la die kat Spurs....star tu".....sambung wa tanpa segan silu......

rakan2 lain : hanya diam membisu tanda aneh....

tak sampai sepuluh saat kemudian....

rakan B: "bukan nama die Robbie Keane ke?......wahahahahahahah".....sambil guling tenggiling....

semua sekali: "wahahahahahahahahaha...lawak syial"..........

Gua malu lalu mengeluarkan tasbih agar lebih dita…

Gua pun Usha....edisi 99

Image
First and foremost, wa nak minta maaf daripada En. Singular kerana menciplak tajuk entri lu...harap mendapat kelulusan dari pihak parlimen VWM.....

Sekitar tahun 1999...wa memang seorang yg sangat aktif dalam aktiviti lasak dan sukan...cita2 wa untuk menjadi seorang atlit untuk meraih pingat emas pertama malaysia dalam sukan olimpik sedang rancak wa rencanakan....

Hari itu hari sabtu....aktiviti hinggu minggu di sekolah asrama berprestasi tinggi memang memerlukan kekuatan fizikal dan mental yg tinggi....tanpa mengira jutaan peluh yg menitis kebumi wa kerahkan jua keringat dengan bermain badminton dan ping pong hingga ke jam 2 pagi....rakan2 lain kelihatan amat penat...tapi wa steady...wa masih cekal...mana tidaknya...permainan dimulakan seawal jam 9 malam.....

Setelah lantai2 pakir di dewan robek dek kerana pukulan kencang padu smash membelah halilintar wa, saat raket badminton berbau hangit kerana terdapat percikan api hasil momentum yg tidak dapat difikirkan akal, saat rakan2 lain meng…

LaYu....BaYu....SayU.....

Layu.........ini kerna aku terlalu lesu....otak bergelumang gelisah tidak menentu....asik memikirkan...apakah yang akan bakal berlaku?...baikkah??...burukkah??....hanya Illahi yg punya kuasa sekian alam sahaja yang tahu.......nak kuteruskan...kurasa tidak berdaya....

Bayu....aku kepingin hembusan sepoi2 bahasa itu....sesekali menerbang2kan rambutku....tidaklah aku ini manja...hanya mahukan sedikit masa...untuk diriku...dan juga untuk si dia.....agar hidup kami sentiasa bahagia....dirahmati hingga ke akhirnya.....moga bayu akan sentiasa menyamankan manusia....jgnlah ia bertukar rupa..menjadi taufan...binasalah kita semua......

Sayu...melihat kanak2...orang tua...di pinggiran jalan....tahukah kamu mereka tidak menjamah walaupun secubit makanan....mengemis....berjalan...mengemis....diherdik...dicaci....segelintir cuba mengerti...namun mereka juga seperti aku....duit di poket hanya cukup2 untuk bulan itu...mengira lagi...dan terus mengira...sampai bila hidup harus begini.....pikirku..alangk…

Minggu lepas........

Image
Minggu lepas wa dalam keadaan kritikal.....tahap level koordinasi badan gua sangat tak menentu...rase resah menyelubungi jiwa ibarat budak rempit yg sedang meloloskan diri dari pihak berkuasa.....
Minggu lepas punya diari...adalah lebih kurang begini:

Isnin - satu jam
Selasa - tiga jam
Rabu - sempat la dalam 5 jam
Khamis - dua jam
Jumaat - Nil
Sabtu - 2 jam
Ahad - 6 jam (yg ini paling sempurna)


Total semua sekali ialah bersamaan 19 jam......wah....sungguh hebat.....oleh sebab itu wa sangat mengantuk tahap cipan....tak pernah2 dalam sejarah hidup wa boleh tersengguk2 mase tgk final Grand Slam Tennis...nak2 bile Roger Federer pujaan menjuarai takhta......dengggggggggggggggggg.......

p/s: sori wa tak sempat datang Rod Laver Arena mase lu menang bro...gua mintak mahap bebanyak.....

masih ada lagi 2 marhalah......

1 marhalah wa samakan dengan 1 bulan....

2 marhalah bermaksud 2 bulan.....

bila sampai marhalah yg ketiga..wa kena tunggu tiga bulan....

bila tamat 3 bulan...mudah-mudahan wa dapat memulakan marhalah yg baru.....

proses marhalah ini selalunya memakan masa...

pening tak teka teki gua ni????????......^%&*^cxFxx&