Sunday, February 28, 2010

Secara Rasmi....

Esok wa nak wat satu acara rasmi......

Harap2 segala plan wa berjalan lancar....

Perasmian kali ini diiringi dengan 3 keping surat....

Wa tak tau lagi penerimaan orang ramai macam mane...

Harap2 esok menjadi.....

Amin....doakan la ye kawan2....

Friday, February 26, 2010

Junjungan Mulia Kekasih Allah....

Untuk sahabat2 sekalian...di ucapkan SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL (12 RabiulAwal 1431H bersamaan 26 February 2010). Semoga kita sentiasa mengingati, mengikuti dan menyambung perjuangan dan dakwah yg dianjurkan oleh junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w.
Sedikit info pasal junjungan mulia:
1. Nama: Muhammad bin 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim
2· Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagaitahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka'abah)
3· Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah
4· Nama bapa: 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim
5· Nama ibu: Aminah binti Wahab bin 'Abdul Manaf
6· Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
7· Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
8· Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa'diah (lebih dikenali Halimah As-Sa'diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)
Sabda Rasulullah SAW:"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintaiaku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas)
Untuk renungun diri sendiri....:)

Thursday, February 25, 2010

Hepi Aniverseri Mak & Abah - 23 Feb 2010

Di kesempatan ini, gua ingin mengucapkan selamat menyambut ulangtahun yang ke 28 buat ayah dan bonda....gua merasa sungguh terharu berbaur gembira apabila mendapat satu SMS dari bonda tercinta....."Hari ini aniversery mak dan bpk ke 28. Takde hadiah ke?"...

Sambil menitiskan air mata, gua mula menyelak2 saki baki di dalam dompet yang kelihatan amat nipis dan berbau tengik...namun begitu untukmu ayah dan bonda, akan gua lakukan apa sahaja untuk mengembirakan kalian berdua.....ada tak cadangan untuk beli hadiah apa?....kali ni kalau boleh gua nak kasik rare...bonda gua mungkin sudah jemu dengan pemberian berbentuk kain ela @ batik sarung....zaman sekarang dah tak trend berkemban sambil menyidai baju......kalau idea lu orang melampaui batas kemampuan, gua dah plan nak amik loan free interest, pinjam 5,000 bayar 50,000 punya pakej...pakej potongggggg!!

Last but not least....selamat menyambut ulangtahun yg ke 28 buat ayah dan bunda.....moga kalian berdua akan sentiasa dirahmati yg Maha Esa...hidup bahagia....dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dikurniakan cucu dan hidup hepily ever after....


p/s: medal2 dan trophy2 yg byk2 kat belakang tu kebanyakkannya milik gua...antara anugerah terbaik wa pernah dapat ialah pingat emas perenang terpantas (edisi sulong)...

Tuesday, February 23, 2010

Meniru secara jemaah......

Hari itu peperiksaan subjek sejarah bermula.....iskhhhh...bukan sejarah malaysia la....tapi sejarah islam...dalam bahasa arabnya "Islamic History".....

Wa memang tak berapa nak stendbi lagi....ulangkaji pun ala kadar...daripada sejarah zaman Nabi Muhammad s.a.w hingga ke pentadbiran zaman salafus soleh semua ada dalam silibus pengajian....tapi haram satu pun wa tak berapa nak ingat...mungkin minat wa dalam bidang kedoktoran dan kejuruteraan menyebabkan wa pandang enteng subjek ni....hakikatnya..wa salah....

Kalo ditanya siapakah sahabat yg memberikan idea untuk membuat parit semasa perang Khandak...wa memang konfiden...hehehe...lu orang tau ke?....apakah itu perjanjian Hudaibiah?...dan syarat2 yg terkandung....yg ni wa boleh goreng...tapi tak berapa nak konfiden...tapi kalo ditanya lebih mendalam...wa surrender....

Seperti biasa, wa mulakan menjawab dengan kalimah2 suci dan berselawat....sempat jugak wa berangan yg pensel wa bergerak secara ajaib menjawab soalan....heheh...wa bukak paper....alamak!!semua topik yg langsung wa tak tengok....jeling2 tu ada la...tapi mane nak ingat....wa kaget.....haruskah wa fail??....wa keruan.....wa cube mencari alternatif lain....

Bermacam cara wa lakukan...antaranya hikmat teropong ajaib...ni pun tak jalan....jarak penglihatan sudah diatur secara kabur....arghhh....kali ni wa try hikmat berbisik di angin lalu....pstttttt...pstttt....wa cuba mendapatkan bantuan rakan sebelah....tapi belum sempat wa meneruskan usaha bisikan, teknik itu dapat didengari oleh Ustazah yg bertugas......

Akhirnya, wa tewas.....tiada alternatif lain....wa angkat tangan....."Ustazah, bole saya minta izin ke toilet?"....tanpa sekatan wa dibenarkan mencari idea di sana.....wa berjalan dengan kadar minima...kasik idea datang....wa tolak pintu toilet......masyarakatttttttttt....ramainya....ada la dalam 5-6 orang...masing2 tgh membincangkan jawapan secara jemaah....wa apa lagi...terus saje berwudhu dan menyertai jemaah tersebut.....

Setelah selesai berjemaah, wa terus pulang ke bilik peperiksaan dan menjawab soalan dengan ada sedikit sinar....bila keputusan keluar..wa berjaya pass secara ala kadar.......

Itulah pertama kali dan terakhir wa terlibat dalam aktiviti sedemikian....tanpa memandang kebelakang...wa terus sahaja percaya yg usaha itu tangga kejayaan....sungguhhhhh!!...nape?...tak percaya?

p/s: peperiksaan bukan ukuran kepandaian seseorang....ianya mengukur tahap usaha dan kesediaan anda....cewah!!!...ada ciri2 pemikir tak?





Monday, February 22, 2010

Mimpi yg bukan2....

Malam tadi wa tidur dengan penuh nyenyak diselang seli dengan bunyi siulan ala burung kelicap...merdu bunyinya...hanya mereka yg memahami seni secara mendalam sahaja dapat menghayati siulan tidur wa....

Sedang wa tidur nyenyak diulit mimpi....tiba2 wa dapat satu mimpi ngeri...mimpi yg bukan2....mimpi yg bagi wa seribu satu harapan...wa mmg selalu tak basuh kaki masa nak tidur...wa hanya amik wudhu' sambil memohon keampunan dari Maha Esa dan berdoa agar Dekonstruksi dicepatkan jodoh.....

Wa mimpi.....

Wa Nyanyi......

Wa perform.....kat bukit jalil plak tu....

Semua orang terpegun dengan performance wa....

Tiba2...satu pengumumam dibuat....wa nampak muka Faizal Hot FM....

Dia umukan wa menang AJL 2010.....ntah pape kan....

Wa bagi ucapan penutup...syukur kehadrat Maha Esa mmg wa tak lupakan (ayat stended kemenangan)...

Wa terbangun dari tidur....terus lepak depan ruang tamu...cari gitar...petik lagu "extarvaganza-bunkface" sekali...kasik padu...training untuk tahun ni punya AJL....hahahah...."rasa resah...jangan kau percaya.....dalam hatimu..."...wa nyanyi slow2...takut kena baling penyapu dengan jiran...hahah....


video

p/s: chezzo...lu ble stendby utk wat rambut wa tuk this year AJL final...heheh

Wednesday, February 17, 2010

Buatan Dulu2....

Dulu2.......

Sekali buka...baunya pasti menyengat.....ada yg suke...ada yg benci....yg pasti, banyak kelebihannya...antaranya:

1) Pakwe2 ensem, seluar straight cut, poket seluar ada lambang batman, rambut belah tengah pasti guna ini...katanya baru terserlah gaya....

2) Kalo kena hujan, payung dibuang...katanya bende ini kalis air....

3) Sekali sikat pasti rambut tak terurai hingga ke dinihari...

4) Tak perlu pakai helmet ketika menunggang motorsikal...dengar cerita ketahannya mampu menahan daya momentum lebih dari 120mph...

5) Pemanduan kereta pasti lebih selesa....rambut tak terurai...tampil segak dan bergaya...terutama ketika melalui tol2 yg ada gadis manis didalamnya...

Tapi setiap kelebihan pasti ada kekurangannya....ada satu yg wa dapat sahkan...iaitu:

1) Jgn bersongkok jika anda mengenakannya...jika tidak...awas!!....aroma itu mampu membuat anda dibenci....

Itulah produk yg wa dah lama tak jumpe...minyak rambut Tancho....ada lagi ke skang ni?.....budak2 skola yg ensem2 pakai lagi ke?....emmmmm


p/s: tampil bergaya....segak ke mana jua.....

Sunday, February 14, 2010

Robbie William.....

Satu malam yg sepi.....wa dan rakan2 menonton perlawanan bolasepak antara Spurs dan Manchester United.....scene2 lepak kedai mamak ni dah lama wa tak join....hanya berlangsung ketika zaman masih rajin menyelak buku2 berunsur ilmiah....

wa : "power siot mamat ni.....tapi apehal la die tak stay kat Liverpool"....wa memulakan perbualan....

rakan A : "ala....biasa la....die tak hepi kot kat Liverpool.....asik tak dapat first eleven je"....sampuk rakan sambil menunjukkan skill pengetahuan bola berunsur goreng....

wa: "aishhhhh (mengeluh).....kesiankan Robbie William ni...main dah power...tapi ok la die kat Spurs....star tu".....sambung wa tanpa segan silu......

rakan2 lain : hanya diam membisu tanda aneh....

tak sampai sepuluh saat kemudian....

rakan B: "bukan nama die Robbie Keane ke?......wahahahahahahah".....sambil guling tenggiling....

semua sekali: "wahahahahahahahahaha...lawak syial"..........

Gua malu lalu mengeluarkan tasbih agar lebih ditabahkan iman




p/s: wa rase same je diorang ni....hampeh tul!!!

Wednesday, February 10, 2010

Gua pun Usha....edisi 99

First and foremost, wa nak minta maaf daripada En. Singular kerana menciplak tajuk entri lu...harap mendapat kelulusan dari pihak parlimen VWM.....

Sekitar tahun 1999...wa memang seorang yg sangat aktif dalam aktiviti lasak dan sukan...cita2 wa untuk menjadi seorang atlit untuk meraih pingat emas pertama malaysia dalam sukan olimpik sedang rancak wa rencanakan....

Hari itu hari sabtu....aktiviti hinggu minggu di sekolah asrama berprestasi tinggi memang memerlukan kekuatan fizikal dan mental yg tinggi....tanpa mengira jutaan peluh yg menitis kebumi wa kerahkan jua keringat dengan bermain badminton dan ping pong hingga ke jam 2 pagi....rakan2 lain kelihatan amat penat...tapi wa steady...wa masih cekal...mana tidaknya...permainan dimulakan seawal jam 9 malam.....

Setelah lantai2 pakir di dewan robek dek kerana pukulan kencang padu smash membelah halilintar wa, saat raket badminton berbau hangit kerana terdapat percikan api hasil momentum yg tidak dapat difikirkan akal, saat rakan2 lain mengadu kesakitan yg amat kerana terkena bulu tangkis hasil pukulan kencang gua....kami mengambil keputusan untuk berehat dan pergi membasahkan tekak di sebuah gerai mapley berdekatan yg amat terkenal dengan kelembutan dan aroma roti canai yg lazat......

Gerai mapley ni bukanlah seperti kedai2 mamak di KL....yg ada kipas boleh keluar2 air tu...hanyalah gerai di tepi jalan...beratapkan kanvas dan bertiangkan besi yg wa syak adalah besi rail keretapi...."mamak.....wa mau teh o suam ngan roti telu satu"....seru wa....

Hari tu wa tak larat nak layan borak dengan rakan2....ini kerana mereka tidak berapa mesra dengan wa dek kerana kemenangan wa yg berbaloi2 malam itu....mata wa tajam....tidak berkelip walau sesaat memerhatikan kelibat si penebar roti itu.....wa tak sedap hati....ape kehal mamat ni mengelabah semacam...wa terus perhati dan perhati....

Wa nampak die makin tak keruan....dengan terkial2 beliau mengadjust2 api kasik kecik...wa nampak dia beredar dari station roti tersebut...mata wa masih tajam memerhatikan kelibat beliau...beliau bergerak ke belakang....masuk kedalam semak....buat apa wa tak tahu...tapi wa syak beliau berjaya menghilangkan gelisah yg menyelubungi beliau sebentar tadi...
Mamat tersebut kembali ke station menebar roti...kali ini dengan senyuman yg membuat jiwa wa runtun dan luluh untuk menjamah roti...

"Roti telu siap".....seru mamat tersebut......."Bro...lu nak makan roti telu ni tak?...wa belanja"...offer wa...."pehal lu taknak makan rip?"...tanya member2 wa yg hairan kalo wa tak makan walau pun sehari..."wa takde selera....penat tadi asik menang sahaja"....alasan yg kukuh wa berikan untuk mereka semua....

Sampai kehari ini...wa masih diselebungi rase bersalah kerana tidak memberitahu alasan sebenar kenapa wa tidak menjamah roti telu tersebut...ini kerana hasil ushaan wa...wa nampak mamat si penebar roti tadi pergi kebelakang untuk berhadas kecil....tanpa perlu mencuci tangan beliau terus sahaja merenjis2 minyak untuk menebar roti....demnnnnnnnnn....wa tak sanggup......




p/s: makanlah dan minumlah.....dan janganlah kamu membazir2...sesungguhnya membazir2 itu adalah perbuatan Syaitan.....

Monday, February 8, 2010

LaYu....BaYu....SayU.....

Layu.........ini kerna aku terlalu lesu....otak bergelumang gelisah tidak menentu....asik memikirkan...apakah yang akan bakal berlaku?...baikkah??...burukkah??....hanya Illahi yg punya kuasa sekian alam sahaja yang tahu.......nak kuteruskan...kurasa tidak berdaya....

Bayu....aku kepingin hembusan sepoi2 bahasa itu....sesekali menerbang2kan rambutku....tidaklah aku ini manja...hanya mahukan sedikit masa...untuk diriku...dan juga untuk si dia.....agar hidup kami sentiasa bahagia....dirahmati hingga ke akhirnya.....moga bayu akan sentiasa menyamankan manusia....jgnlah ia bertukar rupa..menjadi taufan...binasalah kita semua......

Sayu...melihat kanak2...orang tua...di pinggiran jalan....tahukah kamu mereka tidak menjamah walaupun secubit makanan....mengemis....berjalan...mengemis....diherdik...dicaci....segelintir cuba mengerti...namun mereka juga seperti aku....duit di poket hanya cukup2 untuk bulan itu...mengira lagi...dan terus mengira...sampai bila hidup harus begini.....pikirku..alangkah enak kalau aku dilahirkan kaya...mak bapak punya wang berjuta...goyang kaki....berjoli...amboi!!!!itulah yg bisa buat kau binasa.....

Kita selalu terlupa......maksudku diriku ini....lagi pelupa dari kalian semua....kadang2 selalu sahaja mencari alasan...buat2 lupa....ahhhhhh.....sampai bila???...........hidup hanya sementara....benarkah apa yg sedang ku kejar ini kekal selamanya......aduhhhhhhh.....moga cahaya akan terus bersinar...agar dapat ku kembali kepadaMu...........

Nukilan : Gagak Bukan Lagi Dirimba....:)

Wednesday, February 3, 2010

Minggu lepas........

Minggu lepas wa dalam keadaan kritikal.....tahap level koordinasi badan gua sangat tak menentu...rase resah menyelubungi jiwa ibarat budak rempit yg sedang meloloskan diri dari pihak berkuasa.....
Minggu lepas punya diari...adalah lebih kurang begini:


Isnin - satu jam
Selasa - tiga jam
Rabu -
sempat la dalam 5 jam
Khamis - dua jam
Jumaat - Nil
Sabtu - 2 jam
Ahad - 6 jam (yg ini paling sempurna)


Total semua sekali ialah bersamaan 19 jam......wah....sungguh hebat.....oleh sebab itu wa sangat mengantuk tahap cipan....tak pernah2 dalam sejarah hidup wa boleh tersengguk2 mase tgk final Grand Slam Tennis...nak2 bile Roger Federer pujaan menjuarai takhta......dengggggggggggggggggg.......

p/s: sori wa tak sempat datang Rod Laver Arena mase lu menang bro...gua mintak mahap bebanyak.....

Monday, February 1, 2010

masih ada lagi 2 marhalah......

1 marhalah wa samakan dengan 1 bulan....

2 marhalah bermaksud 2 bulan.....

bila sampai marhalah yg ketiga..wa kena tunggu tiga bulan....

bila tamat 3 bulan...mudah-mudahan wa dapat memulakan marhalah yg baru.....

proses marhalah ini selalunya memakan masa...

pening tak teka teki gua ni????????......^%&*^cxFxx&