Once upon a time = EDISI disengat lebah

Lebah?...sejenis serangga yg jika diamati dan dikaji secara serius bole mendatangkan hikmah dan keinsafan...komuniti lebah yg kukuh..sentiasa tolong menolong...taat dan setia kepada ratunye sebagai ketua negara (dalam komuniti manusia aku lebih cenderong kepada prinsip Hang Jebat)...namun begitu aku pun pernah insaf setelah diajar oleh lebah2 (hehehe...)

Satu pagi minggu yg hening..sekali lagi aku dan partner kegemaran yakni cousinku telah mengatur satu rancangan untuk melastik burung di hutan...ramai yg tak sedar bahawa aktiviti melastik dapat melatih seseorang untuk sentiasa accurate, sabar, opportunist, dan lain2 lagi...hingga nak diceritakan kehebatan skill melastik kami..aku pernah melastik seekor lalat hingga kepaknye cedera lantas tidak mampu terbang lagi..(yang ini kalo korang percaya gak tak tau la aku nak cakap ape..hehehe)

Setelah berjaya meloloskan diri dari ibuku pada pagi sabtu yg hening...aku segera rendezvous ngan sepupuku...berbekalkan sepatah lastik seorang (kire cam senapang la gune sepatah ni), dan beberapa butir batu (kire cam peluru la guna butir), kami melangkah masuk ke dalam hutan yg hanye sekangkang kera dari rumah...bunyi unggas, burung2, mergastua membuatkan kami gembira...kelibat beruk2 dari sungai pun kelihatan juga...(namun beruk2 ni dah serik nak kejar kami...surrender gak makyeh2 ni..heheh..yela..Usain Bolt la katekan)...pun begitu kelibat babi hutan yg kehitaman tidak kelihatan..maybe diserang lelah/asma yg teruk kot (refer cite kat bawah kalo nak tau..hehehe)

Aktiviti tetap diteruskan...pinggggg!!!...tumbang seekor merpati...pinggggggg!!...tumbang plak ayam hutan...pinggggg!!!..tunduknye seekor beruk...(perghhh...kalo bercerita nampak cam senang je nak melastik..padehal..nak kena sekor binatang pun belum tentu..hahah)...

"Oittttt...ko nampak tak ape tu?...besa gile..." seruku kepada cousinku..."ahah la..nampak cam sarang lebah je..." jawap sepupuku...tanpa ragu2 aku segera mereload batu...piungggggggg...aku melepaskan tembakan kearah sarang lebah tu.."oittttt...ko gile pe rep...arghhhhhhh!!!...iskhhhhhhh!!lari2!!"...belum sempat sepupuku menasihatiku rupe2nye kami telah diserang...bukan seekor...tapi satu sarang tu..ape lagi berlari2 lah kami cube meninggalkan lebah2 itu...larian ala Usain Bolt kami tidak dapat menyaingi kelajuan lebah2 tu...korang tak caye?...cube korang suh Usain Bolt lumbe ngan lebah..sure die kalahnye....

Berguling2, berlari, dan bermacam lagi dicuba untuk menhindarkan sang lebah...namun semua tak berhasil..."oittttt!!...kolam2" seruku kepada cousinku..debusssssss!!!akhirnye kami terjun kedalam kolam dan sang2 lebah tidak lagi menyerang...yg canggih tu siap ble petik batang daun betik wat saluran udara masa menyelam tu...hahaha..cam hampeh je...

5 minit berlalu...kelibat sang2 lebah tidak lagi kelihatan...kami memberanikan diri keluar kedarat...wa cakap lu..banyak gile kena sengat..siap ble cabut sengatan lebah tu...

Setelah dislow talk oleh ibuku...kami dihantar ke rumah nenek untuk berubat...tak tau la apa ramuan nenek aku tu..tapi bisa dan bengkak lebah kelihatan segara surut setelah diapplykan ubat ke seluruh tubuh..perghhhh..mmg hebat org kampung ni..buat ubat ntah pakai ape2 je..

Nota kaki : Sejak hari tu aku taubat...taknak melastik sarang lebah lagi..tapi aktiviti lastik mende2 lain tetap diteruskan...hehehe...fahrin ahmad pernah melastik tak?..faizal husin?..sofea jane?...emmmm...que haidar?...aku rase die ade melastik dalam ladang kelapa sawit ngan normah damanhuri...heheh...betul tak azrie?

Comments

paiseh said…
weh.. blog ni dah ada 2 page laa.. kagum..kagum..!
Im Single said…
2 page tanpa gambar! gempak!
de_are_na said…
wah2...mengimbas kenangan silam ker neh...ahaks!
paiseh & im single : tanpa support dari korang takkan berjaya menjadi 2 pages...thanks to all..hahaha..terharu la plak

de_are_na : kenangan mase kecik2 ketika bergelar jaguh kampung...heheheh

Popular posts from this blog

Suka-Suka Tangkap Gambar Produk

Ruangan tahukah anda? : Khasiat nanas dan soya bean

IKAN DAN AYAM