Ruangan tahukah anda? : Khasiat nanas dan soya bean




Tahukah anda?...entry kali ini bakal membincangkan khasiat yg tersembunyi dalam makanan yg mungkin menjadi kegemaran anda atau pun tidak iaitu nanas dan kacang soya....aku pernah disapa satu mase dulu oleh seorang melayu yg konon2nye baru pulang dari UK "ape barang u eat nenas...i makan epal je"....cehhhhh!!!! sedih aku.....ntah ape aku nak cite pun tak tau...hahaha
Nanas berasal dari negara timur tengah yang mane kemudiannye dibawa ke tanah melayu pada kurun ke 13 tahun unta orang seorang pedagang bernama PER-CUNT ke sebuah daerah di selatan tanah melayu...si PER-CUNT kemudian telah mempopularkan tanaman nanas di selatan tanah melayu tersebut dengan gigihnya hingga sekarang nama beliau telah dimonemunkan sebagai sebuah bandar kecil di pontian johor dikenali sebagai Pekan Nenas. Arakian, jelaslah aku telah menipu kalian semua...hehehehe
Tahukah anda bahawa soya bean adalah minuman kegemaran Fahrain Ahmad!!!hahahah...namun begitu soya bean juga pernah menjadi minuman kegemaran penduduk Villa Wangsa Melawati satu ketika dahulu yakni ketika sedara Kenari Merah berbadan sasa masih menetap disitu...minuman kacang soya boleh diperolehi dalam berbagai perisa antaranya soya perisa jagung, mocha, dan juga enak diminum ketika pulang dari gym....juga enak dimakan bersama ayam masak stim @ kukus....kulit ayam is strictly prohibited k....:P...
Hah...khasiat nenas dan soya bean....kedua2 makanan ciptaan Allah s.w.t yg Maha Agung yang dikhabarkan merupakan agen yg paling berkesan untuk menangani kanser...pun begitu hendaklah diamalkan selalu dan janganlah bile dihinggapi kanser baru menggelabah pergi ke pekan nenas mencari nenas @ soya bean...bak kate org putih2 macam aku "an apple a day...keep the doctor away"...:P...cume tambah perkataan "pine" je kat depan apple tu....nampakkan dakyah yahudi untuk memundurkan produk2 negara kita....
Akhir kalam....tidak kira ape pun yang kite makan....hendaklah sentiasa berpada2...hehehe..nasihat korang je lebih aku ni...jika anda tidak mahukan badan gemuk macam aku ni yang ala2 Fahrin Ahmad, amalkanlah pemakanan yg seimbang...senaman yg frequent (at least 3 kali seminggu)....

Okla...maka berakhirlah "Ruangan tahukah anda?" untuk kali ini..moge berjumpe lagi dalam entry yg akan datang....renung2kan...dan selamat beramal!!!!!tadaaaa....(ala2 professor dalam radio tu)...hehehe

Notakaki : Janganlah suke makan kaki ayam....kerana sesungguhnya ayam itu tidak berselipar...

Comments

paiseh said…
buleh pulak lu jadik tabib.. tapi haram laa gua nak caya.. hakhakhak..
azrie hafiz said…
pine apple..
aku rase wine apple lagi berkhasiat.
adam hassan said…
gua pun turut ditipu..
masam betul la pineapple ni
paiseh : ehhhh...this is the true facts...hehehehe..tak caye???

azrie hafiz : wine apple berkhasiat..tapi macam haram je??...hehehe

adam hassan : kene try pineapple pekan nenas dari johor yg manis dan lazat....
NadiaShafiqa said…
hye....elok tak kalau di ambil setiap hari si soya tu...

Popular posts from this blog

Suka-Suka Tangkap Gambar Produk

MAIN PERANG-PERANG

IKAN DAN AYAM